Dobijanje vize za useljenje u Švedsku

Uslovi za dobijanje useljenicke vize za bračni par sa četvoro dece po mogućnosti u Švedskoj?

ODGOVOR

Kako se mi bavimo isključivo online prodajom avio karata najbolje je da se direktno obratite ambasadi Švedske i saznate od njih lompletnu proceduru oko dobijanja vize za useljenje u Švedsku.

Ako želite da se preselite u Švedsku kod bliskih članova porodice, biće vam potrebna boravišna dozvola.

Ako je vaš član porodice iz Švedske državljanin neke druge zemlje članice EU/EES (izuzev Švedske), važe druga pravila. U bliske članove porodice spadaju npr. venčani ili nevenčani supružnici ili maloletna deca.

Podnošenje zahteva

Najjednostavniji i najbrži način za podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu je putem elektronskog apliciranja. Elektronske aplikacije stižu direktno u Zavod za migracije i imaju prioritet. Vreme za obradu zahteva varira od slučaja do slučaja

Elektronska aplikacija

Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite da podnesete zahtev elektronskim putem, možete podneti zahtev i lično u švedskoj ambasadi. Za tu priliku treba da zakažete vreme.

Koja pravila važe i koja dokumentacija je potrebna

Prilikom elektronskog podnošenja zahteva dokumentaciju prilažete putem interneta. Originalnu dokumentaciju morate dati na uvid prilikom intervjua u ambasadi. Ako na intervjuu nemate svu potrebnu dokumentaciju, vi ili neko drugi može kompletirati vaš zahtev u ambasadi najkasnije 2 nedelje nakon intervjua, ponedeljkom ili četvrtkom 09.00-11.00, i tom prilikom dati originalna dokumenta na uvid. Dodatna dokumentacija se ne može poslati poštom u elektronskim zahtevima.

Ukoliko zahtev podnosite lično u ambasadi, sa sobom treba da ponesete svu potrebnu dokumentaciju i popunjene formulare.

Ako želite da zahtev predate lično, imajte na umu sledeće:

- Aplikanti, uključujući i decu, moraju zahtev podneti lično.
- Aplikant mora sam da popuni svoje formulare, a formulare za decu treba da popuni i potpiše njihov roditelj/staratelj.
- Svi formulari i dokumentacija treba da budu priloženi u originalu.

Dokumentacija koja je potrebna svima:

- Važeći pasoš
- Personbevis (izvod iz matičnog registra koji uključuje detalje o bračnom stanju i porodici) osobe nastanjene u Švedskoj

- Izvod iz matične knjige rođenih na internacionalnom obrascu
- Ako želite da zahtev predate lično, potrebna vam je i fotografija 30 x 40 mm, fotokopija prve strane pasoša, kao i formulari Application for residence permit to settle in Sweden i Family details – appendix to your application. 

Venčane osobe

Potrebna vam je sledeća dokumentacija:

- Dokumentacija koja je potrebna svima (videti iznad)
- Dokaz o registraciji braka u Švedskoj
- Izvod iz matične knjige venčanih na internacionalnom obrascu
- Potvrda o prijavi boravka, iznajmljivanju ili kupovini stana i slična dokumentacija koja dokazuje da ste sa partnerom živeli u nekoj drugoj zemlji osim u Švedskoj

Ako želite da zahtev predate lično, potreban vam je i formular Married persons/common law spouses and accompanying children
Iako nije neophodno, preporučujemo vam da uz potrebnu dokumentaciju priložite i dokaze da ste sa partnerom održavali redovan kontakt i/ili da ste se sretali i lično. To znači da možete priložiti zajedničke fotografije iz različitih perioda, prikaz elektronske prepiske, telefonske listinge, avionske karte i slično. Ovakva dokumenta treba priložiti u PDF ili JPG formatu, ili ih možete doneti u papirnoj formi na intervju u Ambasadi.

Ako ste brak sklopili u Srbiji ili Crnoj Gori:

- Matična služba opštine u kojoj ste se venčali treba da izda internacionalni venčani list
- Overa venčanog lista obavlja se u opštinskom sudu, apostilskim pečatom
- Brak se potom registruje u Švedskoj, u poreskoj službi, Skatteverketu.
- Skatteverket izdaje personbevis vašeg partnera na kojem je navedeno njegovo bračno stanje.
Važno je da registrujete brak i u Švedskoj i u Srbiji/Crnoj Gori pre nego što podnesete zahtev za boravišnu i radnu dozvolu.

Ako podnosite zahtev elektronskim putem, a sa sobom vodite decu mlađu od 18 godina, možete i za njih podneti zahtev u sklopu vaše elektronske aplikacije.

Za maloletnu decu je potrebno:

- Dokumentacija koja je potrebna svima (videti iznad)
- Ako ne podnosite zahtev elektronskim putem, potrebni su i formulari Application for residence permit to settle in Sweden for a child under the age of 18, Family details – appendix to your application i Form for minors with parents in Sweden
- Potvrda o starateljstvu overena u opštinskom sudu apostilom, i prevedena zvanično na engleski ili švedski
- Izjava o saglasnosti drugog roditelja/staratelja uz lično prisustvo u ambasadi, gde se potvrđuje da dete može da se preseli u Švedsku.

Status vaše elektronske aplikacije možete proveriti na stranici Zavoda za migracije tako što ćete ukucati broj vašeg dosijea ili vaš kontrolni broj.

Kada budete dobili vize avionske karte po najnižoj ceni možete kupiti online na linku Letovi za Švedsku

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA