Minhen - MUC

Minhen - MUC
Aerodrom Minhen drugi je po veličini aerodrom u Nemačkoj i smatra se jednim od najlepših i najzogdnijih aerodroma za putnike.
Preuzeo je sve putnike sa starog aerodroma i u prvih desetak godina udvostručio je broj, sa preko 15 miliona putnuka u 1996. na 30 miliona u 2006.

Online kupovina avio karata

Cene avio karata za let do i sa Minhenskog aerodroma proverite na linku Jeftine avio karte

Kada pronađete let koji vam odgovara, na navedenom linku možete online rezervisati kartu ili nas pozovite telefonom, radnim danima u periodu od 9h do 20h:

  • +381-62-280029 - za pozive iz inostranstva ili sa mobilnog telefona
  • 0800-085-085 - za pozive sa fiksnog telefona iz Srbije

Uputstvo kako da rezervišete karte na sajtu pročitajte na linku Online rezervacije

Terminali

Na aerodromu postoje dva terminala

Terminal 1

Treminal 1 je podeljen na 5 modula (a, b, c, d, e) i nekoliko nivoa. Na samom ulazu u aerodrom je nivo 04, gde se nalaze pultovi za čekiranje i mnogobrojni restorani, kafe barovi i prodavnice.
Svaki od modula ima sve potrebne sadržaje i funkcioniše kao terminal za sebe. Zahvaljujući tome aerodrom odaje utisak malog, udobnog i komfornog aerodroma iako je zapravo ogroman i među najvećima na svetu.
Terminal 1 koriste sve kompanije koje nisu članice Star alijanse.

U svakom delu aerodroma postoje kafemati za samousluživanje i internet prostorije a sve je potpuno besplatno. Takođe postoje i prostorije za verske molitve.

Pokretnim stepenicama možete brzo i lako stići do nivoa 03, koji se nalazi ispod nivoa 04 i povezati se sa svim ostalim delovima terminala.

U podzemlju, odnosno nivo 02, je železnica. Takođe, na ovom nivou, kao i na nivou 03 i 04 nalaze se brojni restorani, barovi i prodavnice.
 
Da pogledate mapu Terminala 1 kliknite ovde

 

 

 Besplatan internet
 
 Besplatna kafa i novine
 

Terminal 2

Terminal 2 koriste sve članice Star Alijanse i partneri kompanije Lufthansa.

Prodaja karata i čekiranje se vrši na nivou 04 u glavnom holu. Pomoćni pultovi za čekiranje se nalaze na nivou 03 (dolasci).
Neuobičajena je podela terminala 2. On je podeljen horizontalno i vertikalno. U horizontalnoj podeli postoje: Plaza, severni peron, i južni peron. Vertikalno su svi oni podeljeni na nivoe (3, 4 i 5). Nivo 3 je za dolaske (arrivals) a ostali nivoi su za odlaske, s tim što se jedan broj autobuskih gejtova nalazi na trećem nivou.

Terminal 2 minhenskog aerodroma važi za jedan od najpoželjnijih za tranzit. Putnici koji dolaze na T2 i sa njega takođe nastavljaju putovanje dovoljno je da imaju između sletanja i poletanja samo 30 minuta što se smatra izuzetno brzom konekcijom. U slučaju kašnjenja aviona postoji služba transfera koja sačeka avion na parking poziciji odakle preuzima putnike koji su u tranzitu i odmah ih prevozi do narednog aviona. U pogledu tranzita aerodrom je veoma brz i efikasan a 2010. je osvojio je nagradu kao aerodrom sa najboljom pasoškom kontrolom.

 Mapu Terminala 2 pogledajte ovde

Zanimljivosti

Aerodrom Minhen je mnogo više od aerodroma, odaje utisak kao samostalno organizovanog grada. Ovde možete pronaći i turističke agencije, frizerske salone, spa centre, dečiji park, mnoge uslužne centre i još mnogo toga. Sigurno ćete se iznenaditi kada prvi put ugledate ovaj aerodrom.
Posebno zanimljiva je i kabina za spavanje koja je odlično uređena za odmor. Cena za jedan sat odmora je 15€ ili za interval od 22:00h do 06:00h, 10€ po satu, pri čemu je minimum za iznajmljive u tom slučaju 3 sata.

 

 

 Kabina za pušenje  Kabina za spavanje
 

Aerodrom poseduje i veliki broj zabavnih sadržaja za ljubitelje avijacije. Na terminalu 2 se nalazi velika terasa za posmatranje aviona. Ulaznica je 2€.

Visitor's park se nalazi na na početku aerodromskog kompleksa. Pored njega je i stanica gradske železnice. U parku se nalaze primerci aviona i helikoptera koje posetioci mogu da pogledaju. Park poseduje i vidikovac odakle se mogu posmatrati brojne aviooperacije (poletanja i sletanja). Interesantno je da se posetioci mogu da se prijave za 50-to minutni obilazak aerodromskih sadržaja i to onih koji su običnom putniku skriveni. Posetioci se mogu upoznati sa brojnim aerodromskim procedurama od sortiranja prtljaga, pripreme aviona i drugih za putnika skrivenih procedura.

Zanimljivosti

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.