Vizni režim za građane Republike Srbije

Vizni režim za građane Republike Srbije

Putnici raznih nacionalnosti moraju samostalno da se raspitaju o viznom režimu zemlje u koju putuju ali i zemlje preko koje putuju.

Građanima Republike Srbije od 19. decembra 2009. godine više nije potrebna viza da bi putovali u 25 zemalja Evropske unije, kao i u tri zemlje koje nisu članice Evropske unije, ali su deo šengenskog prostora. Bilo da je u pitanju poslovno ili turističko putovanje, ili stručno usavršavanje, građani Srbije sa biometrijskim pasošem mogu slobodno da putuju u ove zemlje.
Zemlje Evrope za koje nije potrebna viza: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.
Najčešće tranzitne zemlje:

Rusija
Građanima Srbije nije potrebna tranzitna, ni boravišna turistička viza za boravak u Rusiji do 30 dana, tako da je prilikom tranzita moguće napustiti tranzitnu zonu i aerodrome. Državljanima onih zemalja kojima je potrebna viza za Rusiju, tranzitna viza za zadržavanje do 24 časa nije potrebna.

Velika Britanija
Putnici koji putuju u SAD, Kanadu, Australiju i Novi Zeland ne moraju da poseduje tranzitnu vizu, dok je za ostale zemlje sa tranzitom u Velikoj Britaniji neophodna.

Za više detalja posetite UK Border Agency
Ujedinjeni Arapski Emirati
Tranzitna viza nije potrebna ukoliko putnici ne napuštaju aerodrom. Emirati prodaju turistički paket koji obezbeđuje vizu za boravak do 96 sati, za sve putnike koji putuju tranzitno preko Dubaija i žele da se zadrže u Dubaiju.
Za dobijanje vize za UAE kliknite ovde
Turska
Putnici zemalja Bivše Jugoslavije mogu slobodno tranzitirati preko Istanbula, a za boravak do 90 dana nije potrebna ni boravišna viza.
Sjedinjene Američke Države
Vizni režim Sjedinjenih Država je veoma strog i to se posebno ogleda kod tranzitnih putnika. Putnici koji iz Srbije putuju na Karibe, u Latinsku Ameriku ili Kanadu mogu imati tranzit na nekom od američkih aerodroma. Tranzitna viza je obavezna ne samo u slučaju da putnik mora da preseda na nekom od aerodrome SAD-a, već i kada avion ima planirano tehničko sletanje na američkoj teritoriji.
Kanada
Građani Srbije koji putuju u SAD pored regularne vize za SAD moraju pribaviti i tranzitnu vizu za Kanadu ukoliko presedaju na tlu Kanade. Ova viza se dobija po identičnoj proceduri kao i privremena boravišna viza.
Zemlje Šengenske zone
Državljanima Srbije nije potrebna viza za tranzit preko aerodroma koji se nalaze u zemljama Šengenske zone: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

Za više detalja o dobijanju viza potrebno je da se obratite ambasadi zemlje u koju putujete.
Kontakt telefone i adresu svih ambasada koje imaju kancelariju u Beogradu možete pronaći na linku Ambasade

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.