London Getvik - LGW

London Getvik - LGW
Aerodrom Getvik (engl. London Gatwick Airport; IATA: LGW, ICAO: EGKK) je drugi najprometniji aerodrom u Londonu i u Velikoj Britaniji posle aerodroma Hitrou. U 2008. godini je bio 28. aerodrom u svetu po broju putnika, sa 34.205.887 ljudi koji su prošli kroz aerodrom.

 Getvik se nalazi 47 kilometara južno od Londona. S obzirom na to da čarter i lou-kost kompanije uglavnom ne koriste aerodrom Hitrou, mnoge od njih koriste Getvik kao bazu za London i jugoistok Engleske. Od 1977. do 2007. mnogi letovi između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su, usled Bermuda II sporazuma, umesto preko aerodroma Hitrou obavljani preko ovog aerodroma. Getvik je hub (baza) za Britiš Ervejz, Aer Lingus, Izidžet i Verdžin Atlantik, kao i za mnoge čarter avio-prevoznike.

 Da pogledate sve letove sa ovog aerodorma kliknite na Aerodorm Getvik
Da pogledate sva pitanja i odgovore iz kategorije London kliknite na Avionske karte za London
 Da nas pitate šta god želite kliknite na Info za putovanja

 Za više informacija o kupovini avio karata pozovite nas na 0800 085 085

 Terminali

 Aerodrom Getvik ima dva terminala, južni i noviji severni. Oba terminala su u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom, a bogati su restoranima i djuti-fri prodavnicama.

 Južni terminal

 Najstariji deo današnnjeg južnog terminala sagrađen je između 1956. i 1958. godine. Proširen je 1961. godine, a obnavljan krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. 2000. godine je izvršeno veliko proširenje u čekaonici za međunarodne odlaske, a 2005. je proširen i renoviran prostor za preuzimanje prtljaga, čime je duplo povećan. U maju 2008. su ponovo renovirani međunarodni odlasci i unapređen je bezbednosni sistem na drugom spratu terminala.
 
 Južni terminal uglavnom koriste lou-kost kompanije. Mnogi veći avio-prevoznici su se premestili na severni terminal.

 Severni terminal

 Izgradnja severnog terminala je započeta 1983. godine i predstavljala je najveći građevinski poduhvat u tom delu Engleske u osamdesetim godinama dvadesetog veka. Novi terminal je koštao 200 miliona funti, a otvoren je 1988. godine od strane kraljice Elizabete II. Severni terminal je nekoliko puta proširivan. 1991. godine je dodat drugi most za avione, 1994. je otvorena čekaonica za međunarodne odlaske (proširena je 2001. godine), a u 2005. je završen još jedan most za avione, tzv. Most 6, koji je proširio kapacitet terminala za još 11 letelica.

Zanimljivosti

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.