London Hitrou - LHR

London Hitrou - LHR
Aerodrom Hitrou (en. Heathrow Airport/London Heathrow Airport) je jedan od najvećih svetskih aerodroma. Nalazi se u londonskoj opštini Hilingdon i od centra Londona ga deli 24 km. Kroz Hitrou je 2005. prošlo 67,7 miliona putnika.

 Da pogledate letove koji sleću odnosno poleću sa ovog aerodorma kliknite na Aerodorm Hitrou
Da pogledate sva pitanja i odgovore iz kategorije London kliknite na Avionske karte za London
Da nas pitate šta god želite kliknite na Pitanja i odgovori u vezi putovanja
 Najpovoljnij ponudu karata za London pogledajte na linku Avio karte za London

 Korisni linkovi:

 Kako najbrže stići do Aerodroma Hitou
 Potrebne informacije za putnike

 Istorija

 Hitrou ima relativno dugu istoriju. Na njegovom sadašnjem mestu 30-tih godina XX veka izgrađen je manji privatni aerodrom u vlasništvu avionske kompanije koja ga je koristila za testiranja. U tom periodu Hitrou se nije koristio za komercijalne letove a glavni aerodrom koji je opsluživao London bio je, sada zatvoreni, Krojdonski aerodrom.

 Prekretnicu u razvitku aerodroma označila je odluka o preuzimanju aerodroma iz 1944. kojom je u posed aerodroma došlo tadašnje Ministarstvo vazduhoplovstva. Odluku je doneo Harold Belfor sa obrazloženjem da je neophodan aerodrom za avione dugog dometa koji bi bili angažovani u ratu sa Japanom. Međutim, Belfor će kasnije priznati u svojim memoarima kako je on zapravo želeo da Hitrou postane komercijalni civilni aerodrom a da ga je pod datim izgovorima preuzeo kako bi izbegao dugu javnu raspravu. U skladu sa ovakvim motivima Kraljevsko vazduhoplostvo nikad i nije koristilo aerodrom i on je 1. januara 1946. predat u nadležnost tadašnjeg Ministarstva civilne avijacije. Taj datum je ujedno i datum prvog civilnog leta sa Hitroa, bio je to let za Buenos Aires.
 
 Aerodrom je zvanično otvoren 31. maja 1946. i od tada se samo uvećavao da bi danas pored Getvika bio glavni londonski aerodrom. Prvu modernu betonsku pistu (1953.) i terminal (1955. - današnji Terminal 2) otvorila je kraljica Elizabeta II. Nešto kasnije otvoren je i današnji Terminal 3 i Terminal 1, otvoren 1968. Najmlađi je Terminal 4, otvoren 1986, dok je trenutno u izgradnji Terminal 5.
 
 Hitrou je u vlasništvu kompanije BAA koja je nastala privatizacijom Britanske uprave aerodroma (en. British Airports Authority). U vlasništvu iste kompanije je još 7 drugih aerodroma širom Britanije.

 Terorizam

 Kao i većina velikih međunarodnih aerodroma, Hitrou je pod stalnom pretnjom od terorističkih napada što u mnogome utiče na bezbednosne procedure na aerodormu. Neki od događaja su:
 
 * 17. aprila 1986. u torbi jedne putnice irskog porekla nađena je velika količina semteks eksploziva koje je nameravala da unese na let izraelskog avio prevoznika El Al. Eksploziv je obezbedio njen jordanski dečko koji je kasnije uhapšen i osuđen na 45 godina zatvora.
 * IRA je 1994. u tri navrata napala aerodrom na njega ispalivši ukupno 12 projektila iz minobacača. Ovi napadi su prouzrokovali velike smetnje u funkcionisanju aerodroma sa ekonomskim posledicama po sve korisnike usluga aerodroma. Kriza je dostigla vrhunac kada je u tom periodu kraljica morala da sleti na aerodrom u pratnji RAF.
 * nakon operativnih informacija nekoliko sigurnosnih agencija da je moguće da će Al Kaidini teroristi sa britanskih i američkih aerodroma pokušati da zemlja-vazduh raketama napadnu avione, na Hitrou je raspoređeno 1.000 dodatnih policijaca kao i Britanska armija.
 
 Poslednja pretnja po sigurnost aerodroma odigrala se 10. avgusta 2006. Nakon što je MI5 podignuo nivo opasnosti na najviši mogući - "kritična" opasnost, na svim britanskim aerodromima a posebno Hitrou uvedene su posebne sigurnosne mere. Naime, odluka je usledila nakon hapšenja 21 britanskog građanina muslimanskog porekla (mada se u početku odbijalo da su uhapšeni pripadnici bilo koje specifične zajednice) pod sumnjom da su planirali da raznesu između 8 i 10 aviona koji iz Londona kreću ka SAD. Njihov plan je navodno bio da na letove u plastičnim bocama mineralne vode unesu tečne ekplozive kućne proizvodnje koje bi aktivirali ili u britanskom vazdušnom prostoru ili iznad okeana ili neposredno pre sletanje na neki od američkih aerodroma.
 
 Na Hitrou je došlo do potpunog kolapsa avionskog saobraćaja. Većina avio kompanija je otkazala svoje letove a oni koji nisu otkazani kasnili su po nekoliko sati a saobraćaj je ponovno relativno normalno uspostavljen tek nekoliko dana kasnije. Na aerodrom su raspoređene dodatne snage Metropolitan policije. Doneta je mera kojom se zabranjuje unošenje bilo kakve tečnosti na let koja je uskoro proširena na ručni prtljag uopšte. Njom se putnicima koji poleću ili sleću na Hitrou dozvoljava da u kabinu aviona unesu putnu ispravu, novčanik džepnog formata, naočare, sočiva, neophodne lekove u čvrstom obliku, klasične ključeve i ukoliko putuju sa malim detetom mleko ili sok koji su prethodno pred službenim licem probali. Očekuje se da će ova mera poprimiti stalan karakter jer se upotrebom sastojaka (kao npr. hidrogen-peroksid) dostupnih u slobodnoj prodaji mogu napraviti izuzetno jeftini i razorni tečni eksplozivi. Trenutna sigurnosna oprema na aerodromima širom sveta može da detektuje nitro grupu vezanu za organsko jedinjenje koja je prisutna u gotovo svim postojećim vojnim eksplozivima. Eksplozive kakve su teroristi navodno planirali da unesu nije moguće detektovati.
 
 
 Međutim, nekoliko dana posle početne uzbune, 14. avgusta 2006., stepen opasnosti je spušten za jedan niže a zabrana unošenja svog ručnog prtljaga je privremeno ukinuta. Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga malih dimenzija dok je stroga zabrana unošenja tečnosti ostala na snazi.

 Hitrou danas

 Hitrou je danas jedan od najprometnijih svetskih aerodroma. Od privatizacije 1986. njime upravlja kompanija BAA međutim, zbog tržišnog položaja koji BAA uživa, kao vlasnik 8 britanskih aerodroma, cene aerodromskih usluga (u cilju sprečavanja monopola) mora da odobri britanska Uprava civilne avijacije. Hitrou uživa izvestan ugled među londonskim aerodromima tako da Uprava, po odluci iz 2003. dozvoljava izvesne povlastice što čini Hitrou skupljim u odnosu na Getvik i Luton. Ipak, većina avio kompanija se odlučuje upravo za Hitrou, dok klijentelu preostala dva (ne računajući London City aerodrom) pretežno čine jeftine avio kompanije.
 
 Hitrou je veliki međunarodni centar avio saobraćaja. Pored četiri putnička postoji i jedan teretni terminal. Uprkos mnogobrojnim marketinškim tvrdnjama, po godišnjem broju putnika, Hitrou se nalazi na trećem mestu, posle aerodroma u Atlanti i čikaškog O'Her aerodroma.
 
 Što se tiče evropskih statistika, Hitrou je po broju putnika na prvom mestu sa preko 30% više putnika od drugoplasiranog Šarl de Gola. Ipak, po broju poletanja i sletanja kao i po količini tereta koja na godišnjem nivou prođe kroz aerodrom, Hitrou se nalazi na trećem mestu, posle pariškog Šarl de Gola i Frankfurtskog aerodroma.
 
 Na Hitrou se u brojnim navratima apelovalo da ratifikuje sporazume o slobodnim tržištu kao što je sporazum o slobodnom nebu iznad aerodroma. Ovaj problem je posebno izražen u letovima ka SAD gde samo 4 avio kompanije imaju pravo na sletanje i saobraćaj iz/ka SAD.
 
 U 2005. godini kroz aerodrom je prošlo 67,7 miliona putnika što je skromnih 0,9% više nego prethodne, 2004. godine. Ipak, očekuje se da će završetkom Terminala 5 ova cifra značajnije porasti. U sklopu priprema za uvođenje redovnih linija koje će opsluživati Erbas A380, neophodne izmene su napravljene na Terminalu 3 dok će Terminal 5 imati zaseban deo rezervisan za najveći svetski putnički avion.

 Terminali i destinacije

 Aerodrom trenutno ima 4 terminala sa petim u izgradnji. Terminali 1,2 i 3 nalaze se centralno locirani u aerodromskom kompleksu što predstavlja svojevrstan problem za obezbeđivanje adekvatnog broja parking mesta u neposrednoj blizini ovih terminala. Brojne autobuske linije povezuju terminale i parkinge ali je dugoročnije rešenje u rekonstrukciji starijih terminala. Nasuprot njima, Terminal 4 je izolovan od prva 3 i postavljen perifernije.
 
 Svaka avio kompanija funkcioniše u sklopu dodeljenog terminala. Postoje predlozi da se ova preraspodela reformiše obraćajući pažnju na partnerske odnose između kompanija. Ipak, ovo se ne očekuje pre završetka Terminala 5.

 Javni prevoz

 Brojne autobuske linije povezuju aerodrom sa drugim delovima grada. Aerodrom ima svoju autobusku stanicu. Osim lokalnih linija kojima upravlja Transport za London, RejlEr (RailAir) ima redovne linije do železničkih stanica Riding i Feltam. Postoje i redovne linije za druge delove Britanije.
 
 Pikadili linija londonskog metroa je 1977. produžena do aerodroma. Do nedavno u funkciji su bile dve stanice, jedna za Terminale 1,2 i 3 i druga za Terminal 4. Stanica Terminala 4 je zatvorena do septembra 2006. zbog radova na izgradnji tunela i pruge za novu stanicu koja će biti otvorena u sklopu Terminala 5, koji je trenutno u izgradnji. Iako jedna od jeftinijih opcija, put podzemnom do centra Londona može da potraje i oko 55 minuta.
 Hitrou Konekt
 
 Dve brže, ali i skuplje železničke opcije, su:
 
 * Hitrou Ekspres - udobni, klimatizovani vozovi polaze na svakih 15 minuta sa aerodroma i nakon petnaestominutnog putovanja stižu do Pedington stanice u centru Londona. Cena karte je između 13 i 15 funti. Linija nema usputnih stanica.
 * Hitrou Konekt - takođe ide do Pedingtona. Polasci su na svakih pola sata a putovanje traje 25 minuta uz brojne usputne stanice gde je moguće presednuti na neku od drugih železničkih linija za destinacije širom Britanije. Cena karte je 9,50 funti.
 
 Najudobnija ali i najskuplja opcija je svakako taksi. Protok taksi vozila kroz aerodrom je dobro organizovan i postoje rezervisana taksi stajališta ispred svakog od terminala. Putnik naručuje taksi koji onda polazi sa obližnje taksi stanice. Ovo ubrzava protok vozila. Cenu svih taksi usluga utvrđuje Transport za London i ona je jedinstvena za sve taksi kompanije. Put do centra Londona može da košta i oko 70 funti.

 Da pogledate letove koji sleću odnosno poleću sa ovog aerodorma kliknite na Aerodorm Hitrou
Da pogledate sva pitanja i odgovore iz kategorije London kliknite na Avionske karte za London
Da nas pitate šta god želite kliknite na Info za putovanja
 Najpovoljnij ponudu karata za London pogledajte na linku Avio karte za London

 Korisni linkovi:

 Kako najbrže stići do Aerodroma Hitou
 Potrebne informacije za putnike

Zanimljivosti

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.