Milano Malpensa - MXP

Milano Malpensa - MXP
Aerodrom Malpensa je jedan od najvećih aerodroma u Milanu. Aerodrom Malpensa je međunarodni i jedan od ukupno tri Milanska aerodroma. Pored aerodroma Malpensa, Milano ima i nacionalni aerodrom Linate kao i aerodrom Orli u blizini Bergama.

Međunarodni aerodrom Milano Malpensa je od grada Milana udaljen 40 km u pravcu severozapada. Godišnje opsluži preko 28 miliona putnika što ga svrstava u red većih Evropskih aerodroma. Ka njemu gravitira 15 miliona ljudi koji žive u njegovom okruženju. Avio linijama je povezan sa više od 200 aerodroma širom sveta.

Aerodrom Milano Malpensa ima dva terminala i dve uzletno sletne piste, a treća se nalazi u fazi izgradnje, a njeno puštanje u saobraćaj se očekuje u dogledno vreme. Terminal 1 se koristi za redovne letove, a Terminal 2 za čarter letove i letove low cost avio kompanija kao što je Easyjet, Air One i sl. Takođe, to je baza i za nacionalnu avio kompaniju Alitalia. Od jednog do drugog terminala možete da dođete internim aerodromskim autobusom koji polazi svakih 10 minuta. Takođe „Linate“ autobusom možete da odete i do aerodroma Linate, drugog Milanskog aerodroma.

Aerodrom Milano ima i poseban terminal za teretne avione – kargo terminal poznat i pod imenom „Cargo City“, koji se pak ponosi sa 410.000 tona tereta kojeg procesuira na godišnjem nivou.
Aerodrom Milano Malpensa je baza za Air Italy, Meridiana Fly, Easyjet i brojne čarter kompanije kao što je italijanski Air One.

Sa centrom grada povezan je autobuskom linijom Malpensa Bus Express koja saobraća od aerodroma Malpensa do glavne autobuske stanice u Milanu. Autobus polazi na svakih 20 minuta. Vožnja traje oko sat vremena. Osim za Milano, postoje i autobuske linije i za druge gradove i turistička mesta kao što su: Torino, Lugano, Đenova, Novara, Jezero Komo, jezero Lago Mađore, Breša, Bergamo, Bolonja i Verona...

Takođe, postoji i železnička linija Malpensa Expresss koja povezuje aerodrom Milano Malpensa sa glavnom železničkom stanicom u gradu Milanu. Voz saobraća na svakih pola sata, a vožnja ovom linijom traje 50 minuta.
Ukoliko se za odlazak na aerodrom Milano Malpensa odlučite automobilom, računajte na odprilike 9.000 parking mesta, čuvara parkinga koji dežura 24 sata 7 dana u nedelji, posebna kolica za prevoz dodatnog prtljaga, posebna parkirna mjesta za lica s posebnim potrebama. Sve vam to obezbeđuje aerodrom Malpensa.

Od „aerodromskih sadržaja na Milano Malpensa aerodromu postoje brojni restorani, kafei, duty-free prodavnice, butici sa Italijanskim robnim markama, banke i bankomati, ambulantu, čak i kapelicu.

Let Beograd - Milano održava se redovnim linijama srpske avio kompanije Air Serbia i italijanske Alitalia svakog dana.

Ukoliko želite da kupite ili rezervišete avio kartu do Milana kliknite ovde

Zanimljivosti

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.