Njujork Džon F. Kenedi - JFK

Njujork Džon F. Kenedi - JFK
Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi (IATA: JFK, IKAO: KJFK, FAA LID: JFK) (engl. John F. Kennedy International Airport) nalazi se u Njujorku, u Sjedinjenim Američkim Državama. U početku se zvao aerodrom Ajdlvajld, a sada Kenedi — DžFK. Aerodrom se nalazi u četvrti Jamajka, Kvins, u jugoistočnom delu Njujorka oko 19 km od Donjeg Menhetna.

 Aerodrom DžFK je najnoviji i najaktivniji, pored još tri aerodroma koji postoje u Njujorku. Aerodromom upravlja Lučko nadleštvo Njujorka i Nju Džersija (Port Authority of New York and New Jersey), koje je takođe nadležno za još tri aerodroma u širem području Njujorka: Aerodrom Njuark, Aerodrom LaGvardija i Aerodrom Teterboro. Na Aerodromu DžFK je baza niskotarifne aviokompanije Džet Blu ervejz, kao i habovi za međunarodne operacije Amerikan erlajnsa i Delta er lajnsa. Tokom 2000. godine, aerodromom DžFK se koristilo oko 50.000 putnika dnevno. Linija DžFK - London Hitrou je najkorišćenija aviolinija u SAD, sa 2,9 miliona putnika koji su leteli na ovoj liniji 2000. godine. Druge popularne destinacije na koje se može leteti sa DžFK su Pariz, Frankfurt i Tokio. Skoro 100 aviokompanija iz više od 50 zemalja vrše redovne letove sa DžFK aerodroma.
 
 DžFK nije poznat samo kao međunarodna kapija SAD (slogan aerodroma je "Gde Amerika pozdravlja svet" (engl. Where America Greets the World), već ima i veliki broj svakodnevnih domaćih letova. U 2006. godini ovaj aerodrom koristilo je 42,6 miliona putnika; aerodrom Njuark oko 35,4 miliona i aerodrom La Gvardija oko 26 miliona, tako da je ukupan broj avio-putnika u Njujorku bio oko 104 miliona.
 
 U Srbiju, jednom nedeljno i to do Prištine leti ATA erlajns. JAT je, dok je u vreme SFRJ održavao liniju do Njujorka kao i za vreme kod šer aranžmana sa Uzbekistan ervejzom, takođe koristio aerodrom DžFK.
 
 Magistralni pravac Belt parkvej koji prolazi pored aerodroma jeste njegova glavna veza sa gradom Njujorkom, Nju Džersijem i državom Njujork na zapadu, kao i sa Long Ajlendom na istoku. Monorejl sistem ErTrejn DžFK, završen 2003, povezuje ga sa linijama A i E Njujorškog metroa, kao i sa Long Ajlend prigradskom železnicom.
 
 Sve važne informacije za putnike možete dobiti na ovom linku.
 
 Da bi ste rezervisali let i kupili avio kartu, kliknite ovde.

IATA Code JFKICAO Code KJFKeTelefon +1 718 244 4444Geografska širina 40.639801Geografska dužina-73.7789002Vremenska zona America/New_York (GMT -5:00)Twitter @NY_NJairportsPista 1 11351 ftPista 2 8400 ftPista 10000 ftPista 14572 ft

Zanimljivosti

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.