Let sa presedanjem i gubljenje konekcije

Let sa presedanjem i gubljenje konekcije

Ukoliko je putniku izdata jedna karta za celokupno putovanje i došlo je do kašnjenja prvog leta aviokompanija je odgovorna za putnika, odnosno dužna je da obezbediti transfer do konačne destinacije.

Kada prvi let kojim putnik stiže na transferni aerodrom malo kasni, putnika mogu čekati na ukrcavanje za naredni let, ali to nije obavezna praksa.
Ukoliko je malo kašnjenje i ima mogućnosti kratkotrajnog odlaganja poletanja onda će aviokompanija sačekati svog putnika ili putnike. Ukoliko se proceni da je kašnjenje veliko ili da može ozbiljno narušiti dalji red letenja onda drugi let poleće na vreme, a putnik koji je propustio svoj let ima mogućnost da problem reši rerutiranjem koje će dogovoriti sa predstavnikom aviokompanije.
U ovakvim slučajevima putnik nema dodatne troškove, a aviokompanija je dužna da mu obezbedi pomoć u vidu hrane i pića primerenu dužini čekanja na naredni let. Ako je novi let sledećeg dana, aviokompanije je obavezna da putniku obezbedi hotelski smeštaj (minimum tri zvezdice) kao I transfer od aerodroma do hotela i nazad.

Sistemi za rezervaciju avio karata su podešeni tako da je za svaki  let uračunat minimum connecting time, odnosno minimalno vreme potrebno za konekciju.

Na osnovu toga sistem prikazuje samo one konektovane letove koji putniku omogućavaju da obavi presedanje uz poštavnje svih usputnih aerodromskih procedura.

Svaki aerodrom određuje sopstveno minimalno vreme na osnovu organizacije na aerodromu i njegove veličine, a aviokompanije su dužne da to vreme da poštuju.

Procedura na aerodromu

Ako je transfer sa medjunarodnog na domaći let ili sa vanšengenskog na unutaršengenski let putnici iako se nalaze u tranzitnoj aerodromskoj zoni moraju da prođu pasošku kontrolu.
Osim pasoške kontrole putnik često treba da prođe i kontradiverzionu-kontrolu (KD kontrola) ili prilikom ulaska u gejt ili prilikom prolaska iz jedne u drugu aerodromsku zonu. Ovakve kontrole postoje unutar tranzitnih zona na svim mestima gde može doći do mešanja dolaznih i odlaznih putnika.

Ukoliko putnik nije registrovan za celokupno putovanje na polaznom aerodromu čekiranje putnika je obavezno na svakom aerodromu. U tom slučaju putnik dobija bording karte (kupone za ukrcavanje) za svaki let posebno.

U slučaju da putnik izgubi kupon za ukrcavanje za naredni let, treba hitno da se javi na transferni šalter.

Čekiranje prtljga u većini slučaju vrši se do konačne destinacije. Medjutim, od ovog pravila se može odstupiti, ukoliko se radi o transferu sa medjunarodnog na domaći let. Tada pojedine države mogu zahtevati carinjenje unete robe i prtljag se mora preuzeti na transfernom aerodromu, potom treba da prođe carinsku proceduru i onda ponovo mora biti registrovan za naredni (domaći) let.

Online kupovina avio karata

Avio kartu za izabranu destinaciju rezervišite online u pretraživaču iznad ili na linku Najjeftinija putovanja

Detaljno uputstvo kako da rezervišete avio karte pročitajte na linku Online kupovina

Karte možete rezervisati i telefonom:

  • broj +381-62-280029 - za pozive iz inostranstva ili sa mobilnih telefona
  • broj 0800-085-085 - za pozive iz Srbije, pri čemu je razgovor upućen sa fiksnog telefona besplatan
  • Ukoliko želite da nam pošaljete poruku na Viber ili WhatsApp broj je +381-69-280-029-0

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.