Čumil - čovek na poslu

cumil-bratislava

Statua Čumila je obavezna prilikom posete Bratislavi. Nalazi se u Starom gradu i nikako je ne smete zaobići.

Jedna od najpoznatijih jeste spomenik pod imenom Čumil (Čovek na poslu) – spomenik radniku koji radi na održavanju i popravci kanalizacije, i koji je, u skladu s tim, predstavljen da viri iz otvorene šahte u centru grada. Spomenik u Starom gradu Bratislave je nastao kao zahvalnost radnicima koji se bore da reše velike komunalne probleme koje centar grada Bratislave ima zbog obližnjeg Dunava i niske visine u odnosu na nivo reke. Figura radnika ima karakterističan osmeh za koji kažu da je osmeh umornog radnika koji je završio posao, ali i osmeh muškarca koji iz svoje šahte ima veoma zanimljiv pogled na grad i prolaznice.

Čumil je umetničko delo Viktora Hulika i u Bratislavi se nalazi od 1997-me godine. 

Za ovu statuu se kaže da ko je uhvati levom rukom za šlem i zamisli želju ta želja će mu se ostvariti… a da li će, to morate da proverite sami :)

cumil-bratislava

Nalazi se u maloj ulici i ako ga ne primetite na prvo viđenje nećete ga omašiti iz prostog razloga što uvek oko njega ima veliki broj turista koji čekaju da se slikaju. Statua je na raskrsnici Laurinske ulice i Ribarske brane u Starom gradu.

Kompanija RyanAir leti iz Niša direktno do Bratislave, a avio karte se kreću od 10eur po pravcu. Kartu možete kupiti i popunjavanjem maske sa leve strane - za Niš unesite INI, a za Bratislavu BTS

Ukoliko nastavite da hodate ulicom Ribarska Brana ka Maksimilianovoj fontani sa desne strane naići ćete na još jednu interesantnu statuu Šone Naci, a u okolini fontane videćete i vojnika sa Napoleonovom kapom. Ovo su tri najbitnije statue koje obavezno morate videti.

mapa-bratislave

Ukoliko ste smešteni van starog grada pogleadjte kako funkcioniše Javni prevoz u Bratislavi

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.