Šta posetiti u Bratislavi?

bratislavsky-hrad

Da se informišete kako jednostavno da stignete u ovaj grad kliknite na link Jeftini letovi iz Niša do Bratislave. Letovi su ponedeljkom i petkom, a cene možete da proverite kroz pretragu na levoj strani. Za Niš unesite INI, a za Bratislavu BTS.

Najpoznatija znamenitost, koju nikako ne treba propustiti je Bratislavský hrad, stari dvorac 100 metara iznad Dunava. Poznat je i pod nazivom 'naopačke okrenuti sto', zbog karakterističnog oblika kula na rubovima dvorca. Zamak Bratislava se smatra jednim od glavnih simbola grada. Nalazi se pored Dunava i pruža pogled na Slovačku, Austriju i Mađarsku. U njemu je sada smešten istorijski odsek Slovačkog Nacionalnog Muzeja. 

Bratislavsky-hrad

Stari deo grada nije velik i lako i brzo se obiđe. Jedna od najstarijih građevina u Bratislavi je Michaelova kapija koja datira iz srednjeg veka. Visoka je 51 metar i jedina je očuvana promatračnica. Na vrhu kapije nalaze se statua St. Michael-a i zmaja. 

Michalska-brana-bratislava

Gradska kuća je sastavljena od tri zdanja iz 14. i 15. veka. Još jedan spomenik kulture koji je značajan je i Univerzitetska biblioteka izgrađena 1756., koja je za vreme Mađarskog Carstva služila kao zgrada Skupštine. 

Arhiepiskopska palata koja je sada sedište slovačke vlade je letnja rezidencija okružena engleskim vrtom.
 
Primacialny palata je bila mesto gde su 1805. Napoleon i Fransis II potpisali Presburški mir.

Katedrale u Bratislavi

Grad je prepun katedrala i crkava. Katedrala St. Martin, koja je građena od 13. do 16. veka je svojevremeno (od 1563. do 1830.) bila mesto krunisanja. To je najveća i najstarija crkva u Bratislavi.

sveti-martin-katedrala

Trinaesti vek je ovom gradu podario i Františkan crkvu u kojoj su se održavale viteške ceremonije. Crkva Svete Elizabete koja se nalazi u ulici Bezručova otelovljuje mađarski secesionistički stil, a zovu je o Plava crkva. Ljubitelji muzike moraju posetiti crkvu St. Clare, koja služi kao koncertna dvorana. Tu je i crkva Sv. Spasitelja.

Avio karte za Bratislavu

Po garantovano najnižoj ceni za low cost kompaniju RyanAir možete da kupite povratnu avionsku kartu na linku Niš Bratislava - za Niš unesite kod aerodroma INI, a za Bratislavu BTS

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.