Da bebi bude udobniji let

Da bebi bude udobniji let

Ponekad je putovanje avionom sa decom stresno i roditeljima ili pratiocima ali i ostalim putnicima, bez obzira da li let traje 45 minuta ili nekoliko sati. Pre svega bilo bi dobro da vreme letenja isplanirate, ukoliko je moguće, sa terminima spavanja vaše bebe, jer je najbolje putovati u doba kada se detetu najviše spava. Takođe, poželjno je da ponudite bebi da sisa pred samo poletanje, što će povećati šanse da prespava let.

Što se broja sedišta tiče, beba do dve godine ne mora da koristi posebno sedište, pa samim tim za nju ne plaćate kartu, već sedi kod roditelja u krilu i vezuje se posebnim nastavkom za sigurnosni pojas. Dete starije od dve godine mora da koristi posebno sedište, odnosno da se za njega kupi avio karta.

Treba da obratite pažnju da se uzrast bebe računa u trenutku kada se leti avionom, a ne kada se kupuje karta.

Američka uprava za avijaciju preporučuje da bebe lakše od 18 kilograma sede u sedištu za automobile. U tom slučaju bi vam bilo potrebno posebno sedište u avionu. Neke kompanije nude sklopive kolevke, na kojima beba može da spava.

Ako avion ima po tri sedišta sa obe strane, predlažemo vam da čekirate za sebe sedište do prolaza, a za partnera ono do prozora. Ako let nije popunjen, malo je verovatno da će neko insistirati da sedne baš na to sedište između vas, pa će vam ono ostati prazno.

Neke avio kompanije imaju posebna pravila o tome gde bi trebalo da sedi osoba koja drži bebu što možete proveriti pre nego što krenete na put, a biće vam rečeno i kada budete čekirali karte. Sedište do prozora pruža više privatnosti, recimo ako dojite bebu. Takođe, starijoj deci će možda biti interesantno da gledaju kroz prozor.

Sasvim je moguće da vaš let kasni. To znači da bi bilo dobro da imate dodatne pelene i presvlaku za bebu. Ponesite dovoljno vode, hrane i maramica. U avionu je najčešće hladnije nego na aerodromu ili u gradu, pa je slojevito oblačenje veoma važno. Ponesite presvlaku i za sebe jer često se dešava da dete bljucne posle dojenja ili hranjenja pa da budete spremni i za ovaj scenario.

Raspitajte se i koja hrana će se služiti u avionu ako putujete na duge destinacije. Možda dete ne voli to ili je alergično na neku namirnicu, pa na vreme zatražite posebne obroke.

I na kraju, ukoliko je moguće izbegavate presedanja, a ako presedate gledajte da "stop over" bude što kraći.

Ukoliko vam treba još neki savet i imate pitanja, postavite nam u rubrici Pitajte na našem sajtu.

Avionsku kartu za planirano putovanje rezervišite na linku Jeftine avionske karte za sve destinacije

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.