Da li trudnica da putuje ili ne, pitanje je sad?!

trudnica-na-putovanju

Treba li trudnica da krene na ozbiljnije putovanje, što podrazumeva odlazak van granica Srbije, na more, skijanje ili neku dalju egzotičnu i kulturološki drugačiju destinaciju. Tačan odgovor zavisi od niza faktora, a najvažniji je zdravstveno stanje i poodmaklost trudnoće.

Zdravlje i zdravstveno osiguranje

Pre nego što pođe na putovanje u inostranstvo svaka trudnica treba dobro da razmisli o svim detaljima i mogućim "komplikacijama" i bude sigurna da će joj put prijati. Sledeća stvar je odlazak kod lekara i stručni savet, koji nikako ne bi trebalo zanemariti. Kada su zdravstveni faktori u pitanju treba uzeti u obzir specifičnost podneblja na koje se putuje, zarazne bolesti koje su tamo "domaće" kao i eventualne vakcine koje mogu biti obavezne za strance.
Druga veoma bitna stvar je zdravstveno osiguranje u slučaju prevremenog porođaja. Koliko je ova stavka bitna pokazalo se u slučaju trudnice iz Srbije, koja se sticajem okolnosti prevremeno porodila u Hrvatskoj. Naše zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove porođaja u inostranstvu, pa može da vas dočeka neprijatno iznenađenje u vidu paprenog računa.

Putno osiguranje je u svakom slučaju preporučljivo, a kada se radi o trudnici treba sa osiguravajućim društvom precizirati uslove ugovora. Ništa se ne podrazumeva, pa ni to što ste imali regularno putno osiguranje ne znači da ono pokriva troškove porođaja. Kada je ova stavka rešena, u kofer pored ostalih stvari treba spakovati polisu i nalaze lekara ginekologa. Što se kaže, zlu ne trebalo.

Let avionom

Sledeća prepreka koja može da se nađe na putu je let avionom. Mnoge aviokompanije imaju restrikcije kada su u pitanju trudnice u trećem tromesečju. Kakve su restrikcije zavisi od toga da li je let dug ili kratak.

Pre nego što kupite kartu za avion raspitajte se u kompaniji kakva su im pravila. U Evropi je uobičajena praksa da trudnice mogu da lete najkasnije do 36. nedelje trudnoće ako nose jednu bebu ili do 32. ako su u pitanju blizanci.

Ako je trudnoća prešla 28. nedelju neke kompanije mogu da zatraže potvrdu od lekara o visini trudnoće i mogućim komplikacijama, kako bi se osigurali od iznenađenja na letu. Ako uzmemo da je sve u redu i da je trudnica kupila kartu, savet je da pije dosta tečnosti, ustaje i kreće se po avionu i nosi steznike na nogama, kako se ne bi pojavili veliki otoci.

Lokalna hrana

Za mnoge trudnice veliki problem u stranim zemljama je lokalna kuhinja. Sama promena hrane i vode često zna da bude stresna za organizam i kada nema trudnoće, a u ovom stanju to je posebno delikatno pitanje. Posebno kada se uzme u obzir da jela iz menija ne umete ni da pročitate, a kamoli zamislite šta se sve u njima nalazi. Zato trudnice uvek treba da biraju restorane gde je jelovnik preveden na jezik koji razumeju, a na raspolaganju su konobari sa kojima se može sporazumeti i koji znaju tačan sastav svakog jela. Oprez nije na odmet.

Prilagoditi putovanje aktivnostima

Jasno je da trudnica ne može da uživa u svim aktivnostima kao njen partner ili kao ranije. Međutim, to ne znači ni da će samo sedeti ili ležati i provesti lenj odmor. Treba se uzdržati od obilaska kanjona na konju ili magarcu, ili kajaku kroz brzak i slične, potencijalno opasne aktivnosti. Duge šetnje, plivanje, vožnja bicikla... Trudnica će uživati punim plućima.

Kulturne razlike

Žena koja se odluči da putuje u trudnoći trebalo bi da se raspita kako u području gde namerava da se zaputi gledaju na trudnice. U južnoj Evropi, gde su ljudi poprilično prisni, a na trudnicu se uvek gleda sa osmehom, može da se suoči sa tim da joj stranci čestitaju i pipkaju stomak. To može da bude pomalo neprijatno. U nekim drugim zemljama može da doživi kritiku što "landara" po svetu umesto da sedi kući i čeka porođaj. Ova situacija je možda još neprijatnija. A može i da se desi da uđe u neku radnju i od ljubaznog prodavca dobije poklon za nerođeno dete ili dobar popust.

Avio karte za nezaboravno putovanje rezervišite ovde

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.