Popušta li zabrana unosa tečnosti u putničku kabinu?

Popušta li zabrana unosa tečnosti u putničku kabinu?

Evropska unija je počela sa popuštanjem strogih pravila za unošenje tečnosti u putničke kabine aviona. Putnici će moći da u avione prilikom transfera unutar Unije unesu i tečnost kupljenu u aerodromskim prodavnicama van Unije. Ovo je do sada bilo strogo zabranjeno i to je, čini se, bila jedna od najtežih mera zabrane unošenja tečnosti u avione. Putnici koji bi, recimo, putovali iz Beograda za Barselonu, preko aerodroma u Frankfurtu, ne bi mogli da u avion unesu flašu pića kupljenog u beogradskoj bescarinskoj aerodromskoj prodavnici. Više to neće biti praksa ako je to piće uredno zapakovano u originalnoj i zapečaćenoj vrećici iz Duty-free prodavnice. 

U Evropskoj uniji, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Australiji počela su prva testiranja novih skenera za proveru tečnosti koji bi, ukoliko se pokažu uspešnim, omogućili da se dalje krene sa oslobađanjem putnika od ovog napornog i teško shvatljivog pravila.

Iako putnici smatraju da je ova zabrana koja im ide na živce svaki put kada putuju potpuno besmislena to zapravo nije tako. Prema tvrdnjama stručnjaka za eksplozive postoji veliki broj tečnosti koje su opasne i koje u malim količinama mogu poslužiti kao opasno oružje. Određeni tečni eksplozivi izgledaju identično kao i voda, ali izuzetno lako isparavaju i veoma su eksplozivni. Savremeni skeneri ne mogu da otkriju da li je neka tečnost (prah, gel ili gas takođe) eksploziv ili ne i za to su potrebni posebni skeneri čija izrada je uspešno završena. Ostaje još samo da se oni postave na aerodrome na kojima bi se proverila njihova efikasnost i mogućnost korišćenja.

 

U prvoj fazi testiranja biće skenirane hrana za bebe i tečnosti u malim bočicama, koje trenutno putnici moraju da pakuju u providnu plastičnu vrećicu maksimalne zapremine do 1l. Pojedinačne bočice sa tečnostima ne smeju da imaju zapreminu veću od 100ml. Ove dve stavke izazivaju i najviše nerviranja putnika. Oni sada moraju da sve tečnosti koje nameravaju da unesu u avion unesu na način kako je opisano i to tako da tu vrećicu iznesu iz prtljaga i kroz kontradiverzioni kontrolni punkt je pronesu posebno. Zato je i odlučeno da se prvo ove stavke testiraju kako bi, ako se test pokaže dobar, one prve mogle biti skinute sa spiska tečnosti koje se moraju posebno proveravati.
 

Stručnjaci u Velikoj Britaniji, koja aktivno učestvuje u testiranju ovih skenera, tvrde da će biti potrebno dve do tri godine da se završi kompletna procedura testiranja, a potom i opremanja aerodroma novim skenerima, što bi omogućilo skidanje zabrane unošenja tečnosti u avione možda već od 2016. godine.

To će biti tačno 10 godina od kada je zabrana uvedena. Posle razotkrivanja terorističke grupe koja je 2006. godine nameravala da u Londonu na aerodromu Heathrow u više aviona na transatlantskim letovima unese tečni eksploziv doneta je uredba o zabrani unošenja tečnosti, gelova i aerosola u putničkoj kabini. Zabrana nije totalna, već dozvoljava unošenje određenih količina, ali na strogo propisan način. Izuzeti od zabrane su lekovi i medicinska sredstva, ali uz posedovanje potvrde lekara kao i hrana za bebe, s tim što se od majki koje nose bebe može tražiti da lično probaju hranu koju unose u avion pred službenikom bezbednosti.

Kada je uvedena zabrana 2006. ona je ograničena do aprila 2013. godine, međutim, početkom ove godine regulatorne međunarodne vazduhoplovne organizacije, na čelu sa ICAO, su donele odluku da se produži zabrana i to na neograničeno vreme, ali već tada se znalo da je to samo formulacija i da će zabrana pasti onog trenutka kada skeneri za tečnost na kojima se intenzivno radi budu zaživeli.

ICAO donosi radni dokument u kome predstavlja planirane mere koje će voditi ka ukidanju zabrane. Zapreminsko ograničavanje unosa tečnosti, aerosola i gelova (skraćeno LAG od liquid, aerosols and gels) predstavlja smetnju putnicima, aviokompanijama, aerodromima i posebno ugostiteljsko-trgovinskim objektima na aerodromima, smatraju stručnjaci ICAO-a. Zato je odlučeno da se u saradnji sa naučnicima i zvaničnicima EU, SAD, Kanade i Australije počne sa primenom najsavremenije tehnologije bazirane na LAG skeniranju kroz više test faza.

Početak test faze i postepenog uvođenja novog labavijeg pravila moglo bi takođe izazvati probleme u zemljama van ovih teritorija koje sprovode LAG liberalizaciju. Stručnjaci smatraju da bi se nakon početka primene kod putnika unutar test zemalja pojavile veće količine tečnosti u ručnom prtljagu. Ako bi oni putovali van test područja onda bi takva tečnost mogla izazvati probleme, kako aerodromskim bezbednosnim službama, tako i samim putnicima koji bi veoma lako iz jedne zbunjenosti i neudobnosti mogli preći u drugu podjednako, ako ne i više, neprijatnu.

Zato se navodi kao veoma važno u ovom procesu potreba da postoji globalna saglasnost svih zemalja i kompletne vazduhoplovne industrije. Neophodno je da se postigne opšta saglasnost po ovom pitanju. Mnogi aerodromi već sada samoinicijativno popuštaju sa kontrolom tečnosti. Ovo se najviše može videti na primeru sa kupljenim pićem na aerodromima van Evropske unije. Ponekad se desi da se ovakva pića mogu uneti, a ponekad ne. Očigledno je da su i osobe zadužene za kontrolu putnika zbunjene svim pravilima i još više samom praksom, pa se ponašaju prema ličnom nahođenju kada nalete na nejasnu situaciju.

Jeftine avio karte za željene datume putovanja pronađite na linku ovde

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.