Specijalni obroci

specijalni-obroci

Air Serbia služi veliki izbor specijalnih obroka. Specijalni obroci su besplatni. Zahtev za specijalan obrok najavite prilikom kupovine karte. Zahtevi za specijalne obroke moraju biti najavljeni najmanje 24 sata pre leta.

Obroci prema verskim zahtevima

HNML: HINDU OBROK (NE VEGETARIJANSKI) Sadrži meso (jagnjetinu ili piletinu), ribu, jaja i mlečne proizvode spremljene na indijski način, odnosno manje ili više je začinjen. Obrok koji često naručuju Indusi. Ne sadrži govedinu.
MOML: MUSLIMANSKI OBROK Svi sastojci pripremaju se prema zahtevima Halala. Ne sadrži svinjetinu ili alkohol.
VGML: VEGETARIJANSKI OBROK Sadrži sve vrste povrća i svežeg voća. Obrok (vegan) često naručuju osobe koje su vegetarijanci. Ne sadrži meso, ribu ili sastojke životinjskog porekla, npr. životinjske masti u biskvitima itd.
VJML: VEGETARIJANSKI ĐAIN OBROK Sadrži isključivo povrće koje nije krtolasto. Obrok se priprema na azijski način i uglavnom ga naručuju pripadnici indijske nacionalnosti koji su strogi vegetarijanci. Ne sadrži krtolasto povrće kao što je luk, đumbir, beli luk, krompir, šargarepe i meso/prerađevine od mesa.
VLML: POSNI PBROCI Ovi obroci pripremaju se od kuvanog povrća, odnosno ribe, na vodi ili ulju, a prilagođeni su pravoslavnim vernicima tokom perioda posta.

Obroci prema zdravstvenim/ dijetetskim zahtevima

AVML: AZIJSKI VEGETARIJANSKI OBROK Sadrži sve vrste povrća, svežeg voća i mlečnih proizvoda i odgovara indijskoj kuhinji i ukusu, odnosno manje ili više je začinjen. Obrok koji često naručuju Indusi. Ne sadrži meso, ribu ili jaja i nije Hindu obrok.
VLML: LAKTO-OVO VEGETARIJANSKI OBROK VLML obroci serviraju se osobama koje ne jedu meso, ali jedu mlečne proizvode (lakto) i jaja (ovo). VLML obroci ne sadrže meso ili mesne proizvode bilo koje vrste, kao ni ribu, živinsko meso ili proizvode koji sadrže mast ili želatin.
DBML: OBROK ZA DIJABETIČARE Sadrži mleko, buter, jogurt sa niskim sadržajem masti, posno meso, baren ili pire krompir, povrće i sveže voće. Obrok je namenjen osobeama koje boluju od dijabetesa (nizak nivo insulina), jer DBML obroci ne sadrže šećer bilo koje vrste. Koriste se samo određene, dozvoljene, vrste zamena za šećer.
GFML: OBROK BEZ GLUTENA Obroci bez glutena na raspolaganju su putnicima koji moraju ograničiti unos glutena (ili gliadina, vrste proteina u glutenu), supstance koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i ovsu. Putnici koji imaju netoleranciju na gluten uglavnom boluju od celijakije. Do ovog oboljenja dolazi usled preosetljivosti creva na gluten koja dovodi do malapsorpcije hrane. Mnoge industrijski prerađene i upakovane namirnice sadrže modifikovani skrob koji sadrži gluten i stoga ih treba izbegavati. Iz tog razloga nemoguće je garantovati da obroci neće sadržati gluten. Umesto hleba gostima mogu biti posluženi krekeri od pirinča.
Sastojci koji su uglavnom dozvoljeni u dijeti bez glutena su: meso, živinsko meso, sveža riba, pirinač, sveže voće i povrće, kukuruz, so i biber, biljni i drugi začini, krompir, stariji sir, jaja, mlečni proizvodi, šećer i slatko, margarin, tapioka, biljno ulje, jogurt, čokolada i suvi pasulj i grašak.
Sastojci koji uglavnom nisu dozvoljeni u dijeti bez gluten su: pšenica i pšenično brašno, ječam, ovas i raž, umaci, hleb, kolači i biskviti, peciva, supe, kobasice i meso za kobasice, testenina, mešavine za prelivanje pečenja i kocke za supu.
LCML: NISKOKALORIČNI OBROCI Sadrži namirnice sa dosta vlakana, a manje masti i ugljenih hidrata. Obrok naručuju osobe koje se pridržavaju dijeta sa ograničenim ili niskim unosom kalorija. Ne sadrži šećer, pavlaku, umake, majonez ili punomasno meso.
LFML: OBROK SA NISKIM SADRŽAJEM MASTI/ HOLESTEROLA Sadrži margarin, mladi beli sir, belanca, bareni pirinač, krompir, posno meso, ribu, integralni hleb, žitarice, sveže voće i sl. Obrok je namenjen osobama koje moraju da smanje unos masti. Ne sadrži mleko, pavlaku, mast, sir, žumance ili punomasno meso.
NLML: OBROK BEZ LAKTOZE Sadrži salate, namirnice bogate vlaknima, testeninu, pirinač, ribu ili meso. Obrok naručuju osobe koje su alergične ili imaju netoleranciju na mleko ili mlečne proizvode ili osobe koje imaju nizak nivo laktoze u organizmu. Ne sadrži mleko i mlečne proizvode, umake, rolnice od mlečnog testa, kroasane ili čokoladu.
BLML: OBROK BLAGOG UKUSA Sastoji se od mekane hrane, lako svarljive i nezačinjene. Preporučena jela su krompir pire, spanać, rovita jaja, kuvano meso, tost i mlečni proizvodi. Ne sadrži pečena, pržena ili začinjena jela, crni i beli luk.
FPML: SVEŽE VOĆE Sveže sezonsko voće. Ovaj obrok je namenjen osobama koje poste ili imaju druge dijetetske razloge.
RVML: OBROK OD SVEŽEG POVRĆA Sadrži nekuvano povrće i salate.
SFML: RIBA I PLODOVI MORA Sadrži hranu koja uključuje sve vrste ribe i školjki. Obrok je namenjen osobe koje vole morsku hranu. Ne sadrži mesne proizvode.
VOML: VEGETARIJANSKI ORIJENTALNI OBROK Uglavnom za orijentalne vegetarijance. Sadrži vegetarijansku hranu (voće i povrće) pripremljeno na kineski način. Ne sadrži meso, ribu, jaja, mlečne proizvode.

Obroci za decu i bebe

CHML: OBROK ZA DECU (NE- VEGETARIJANSKI) Sadrži hranu koju vole deca, kao što su hamburgeri, riblji štapići, komadići pohovane piletine, prženi krompirići, čips, pica i čokolada. Obrok se naručuje za decu od 2 do 12 godina. Nema ograničenja.
BBML: OBROK ZA BEBE Na letovima Air Serbia-e služe se gotovi obroci za bebe poznatih proizvođača. Roditeljima se preporučuje da nose hranu na koju su njihove bebe navikle. Moguće je zagrevanje mleka ili obroka za bebe tokom leta.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.