Ako si udržať dobré zdravie počas letu?

Lietanie predstavuje záťaž pre celý organizmus, a preto je dôležité osvojiť si niekoľko základných pravidiel, ktoré nám pomôžu vychutnať si let a zostať zdravý. Baktérie, dehydratácia, chorí spolucestujúci či nízka vlhkosť a nedostatok kyslíka môžu oslabiť imunitný systém.

1. Vyberte si vhodné sedadlo

Mnohé aerolinky ponúkajú možnosť vybrať si sedadlo. V prípade, že patríte k vyšším osobám, vyberte si miesto s dostatočným priestorom pre nohy. Pri dlhom sedení v nepohodlnej polohe trpia nohy najviac. Ak nemáte možnosť vybrať si sedadlo pred letom, pokúste sa vyriešiť svoju situáciu s letovým personálom.

2. Oblečte sa pohodlne

Pri výbere oblečenia do lietadla myslite v prvom rade na svoje pohodlie. Teplota v lietadle nie je stabilná, a tak je lepšie priniesť niekoľko vrstiev oblečenia. Sveter alebo ľahká bunda sa zíde najmä pri dlhších letoch. Naopak určite vynechajte obtiahnuté oblečenie, ktoré môže brániť správnemu toku krvu. Dbajte na výber správnej obuvi. Neodporúčame vysoké opätky alebo ťažkú nepohodlnú obuv.

3. Konzultujte svoj zdravotný stav s lekárom

V prípade, že trpíte závažnou chorobou, je nutné konzultovať svoj zdravotný stav s osobným lekárom ešte pred odletom. Na palubu si so sebou prineste všetky predpísané lieky a dodržujte nariadenia lekára.

4. Hydratácia, hydratácia, hydratácia

Prostredie lietadla má veľmi nízku vlhkosť, čo zvyšuje riziko dehydratácie. Pite veľa tekutín. Pred letom a počas letu sa vyhýbajte alkoholickým nápojom, káve a sladeným limonádam s bublinkami. Zelený čaj, ovocný džús a nesýtená minerálna voda sú najlepšou voľbou.

5. Jedzte menej

Je dôležité jesť na palube lietadla. Udržíte si tak správnu hladinu cukru v krvi a budete mať dostatok energie. Teplé jedlo je vhodnejšie ako studené. Neprejedajte sa a vyberajte si pokrmy, ktoré je Vaše telo schopné ľahšie stráviť.

6. Posilnite svoj imunitný systém

Na let pripravte svoje telo dopredu. Doprajte si dostatok vitamínu C a ostatných dôležitých vitamínov, minerálov a probiotík, ktoré posilnia Váš imunitný systém. Neodporúčame piť alkohol noc pred odletom.

Veríme, že si všetky Vaše lety užijete v zdraví. :)

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.