Amazonska toplina na transibirskoj železnici

Transibirska-zeleznica

Bio je to prelaz iz jeseni u zimsko doba, vraćao sam se sa poslovnog puta do Londona. Kod nas u Moskvi vreme je već uveliko zimsko, pa sam se psihički spremao za onaj prvi ledeni talas kada izađem sa Šeremetjeva. Avion je bio pun, samo mesto pored mene bilo je prazno. Pomislio sam, ko li će to biti sada?! Pojavila se mlada devojka tamnije puti. Posle kratkog razgovora rekla mi je da u Moskvu ide samo zbog vožnje transibirskom železnicom.

Ostao sam zatečen. Sa ocem u Moskvi živim tri godine, do sada nismo imali vremena ili hrabrosti za taj najduži železnički put. Devojka iz Altamire, gde je veći deo godine preko 25 stepeni Celzijusa, prevalila je pola sveta da bi sa društvom koje je čekalo u Moskvi putovala najdužom železničkom prugom na svetu i to u zimskom periodu. Otvorenog srca kako samo svetski putnici znaju, iskreno se smejala objašnjavajući mi da je to jedna od retkih stvari koje su ostale nečekirane u njenom notesu svetskih destinacija. Interesovalo je samo kako najlakše da dođe do glavne železničke stanice gde je čekaju prijatelji. Kao neko ko je leteo sa svih aerodroma u Moskvi bila mi je čast da pomognem.

mapa-transsibirske-zeleznice

Sve moskovske aerodrome sa centrom grada povezuje besprekorni voz simboličnog imena Aeroekspres. To je brz i najjeftiniji vid prevoza do Moskve. Do centra grada se stiže za najviše 45 minuta. Cena karte u jednom pravcu je 320 rubalja (7.12€), cena karte za biznis klasu je 900 rub (20€ - najbolje je rezervisati mesto preko interneta), dok povratna karta iznosi 640 rub (14.23€). Karte se kupuju na aparatima za kartice na aerodromu ili preko internet sajta Aeroekpresa. Aeroekspres putnike prevozi od 6AM do 1AM.

Sa Domodedova Aeroekspres vodi do Paveletski železničke stanice, a ispod je Paveletskaja metro stanica koja je veza sa svim delovima Moskve. Sa Šeremetjeva Aeroekspres će vas povesti do Beloruski železničke i metro stanice. Direktna linija Aeroekspresa povezuje Vnukovo sa Kijevski železničkom stanicom u centru Moskve.

aeroekspres

Ako imate dosta prtljaga biće vam nezgodno oko ukrcavanja u Aeroekspres, naročito za vreme špica u Moskvi i možda vam bude naplaćena dodatna karta. Ima dosta običnih i pokretnih stepenica, a vrata voza se prilično naglo i snažno zatvaraju. Sa druge strane javni železnički prevoz je tačan, dok u auto saobraćaju nikada nećete stići na vreme. Ako putujete sa grupom računajte da će vam taksi onda izaći dosta jeftinije.

Posle tri i po sata druženja tokom leta i malo zadržavanja na Šeremetjevu, pošto je brazilskim državljanima potrebna viza za boravak u Rusiji, pošli smo do Aeroekspres terminala koji se nalazi odmah pored D, E i F terminala na Šeremetjevu 2. Ove terminale najčešće koriste Aeroflot i sve druge strane avio kompanije. Ruske železničke i metro stanice imaju signalizaciju samo na ruskom jeziku tako da je strancima prilično teško da se snađu.

Rastali smo se u miru i dobrom raspoloženju. Ona željna dobrog provoda na sedmodnevnom putovanju po ledom okovanom ruskom istoku, ja vraćajući se svojoj građevini. Kroz nedelju dana javila se porukom iz dalekog Vladivostoka da je sve u redu i da putešestvije nastavlja preko Seula do Los Anđelesa.

panorama-moskve

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.