Četiri dana u Istanbulu

Plava dzamija u Istanbulu

Ne mogu više ni da se setim kako smo isplanirali put. Znam samo da je bilo iznenada! U toku je bila neka jesenja akcija i karte su bile takoreći upola cene! Rezervacija avio karata prošla je lako i preostalo je samo da se pronađe odgovarajući smeštaj. Ni to nije bilo posebno teško. Mesec dana prošlo je kao rukom odnešeno i došao je trenutak kada ćemo i devojka i ja prvi put ugledati Istanbul. Razmišljali smo i o odlasku autobusom, ali pošto oboje radimo, nije bilo vremena da tako dugo putujemo pa smo odabrali avion, što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka.

Stari grad - Sultanahmet

Sleteli smo u ranim popodnevnim časovima i kao vihor se razleteli Sultanahmetom. U hotelu smo kupili karticu za posetu svim muzejima koja košta oko 30 evra po osobi i možete je koristiti 72 sata za samo jedan ulazak u svaki od šest najpoznatijih muzeja u Istanbulu. Plava džamija i Aja Sofija znamenitosti su o kojima smo čitali u knjigama istorije umetnosti, a sada su bile pred nama predstavljajući najviše od Vizantijske i Otomanske imperije. S obzirom da je bilo popodne, gužva je bila ogromna i jedva smo ušli. Sultanahmet je stari grad i turističko središte Istanbula, mada grad je toliko veliki da na svakom koraku imate poneki istorijski spomenik ili muzej. Popodnevne časove proveli smo u šoping centru Grand Bazar obilazeći brojne radnjice kojih ima oko četiri hiljade. Radno vreme Bazara je do 19h. Velika je gužva i cene su užasno visoke, jer ipak je to turistički deo grada.

Pogled-na-Istanbul

Naš hotel je bio u Sultanahmetu, a rezervacija hotela najlakše se pravi preko interneta. Ne mogu tačno da se setim imena, ali sobe u hotelu su bile vrlo male. Svejedno, većina znamenitosti bila nam je lako dostupna. Rešili smo da drugog dana posetimo Topkapi tvrđavu koja je četiri veka bila rezidencija turskih sultana. Na istom pojasu nalazi se i arheološki muzej koji smo takođe posetili. Posle smo prešli preko Galata mosta i pravac Taksim trg i centar grada na kaficu.

Istanbulske mačke

Trećeg dana posetili smo Muzej mozaika i odlučili smo se za brzu turu krstarenja Bosforom, ako imate više vremena preporučujem putničke brodove za lokalno stanovništvo koji idu sporije i pružaju više uživanja, naročito posle celodnevnog obilaženja istorijskih spomenika. Najviše nas je iznenadila arhitektura Istanbula i mnogo vremena smo proveli šetajuči zapadnim evropskim delom. Kasnije smo čuli da je azijski deo još lepši, ali to je ostalo za neku drugu posetu. Mačke u Istanbulu skoro da imaju status zaštićene životinje, naićićete svuda na njih. Procenjuje se i da je to svetska metropola sa najviše mačaka po kvadratnom metru, koje građani Istanbula čuvaju čak i od propisa EU.

istanbulska-macka

Mi smo sami organizovali naše putovanje upravo iz razloga da bismo uštedeli koji dinar. Nismo plaćali suvišne izlete, ali smo preko istanbulske agencije platili obilazak Dolmabahče palate i krstarenje Bosforom uz posetu Patrijaršiji.

Hrana u Istanbulu

Najjeftiniji i najtraženiji su restorani sa pripremljenim jelima. Nema menija, već naručujete ono čega ima trenutno i ono što vidite. Jela su dosta začinjena, ali fino uklopljenih ukusa i pretežno se sastoje od dosta povrća pomešanog sa piletinom ili jagnjetinom. Uvek možete jesti Doner kebab ili "turski giros", a obavezno probajte borek (originalnu verziju srpskog bureka).

turski-borek

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.