Elektronske avio karte

Elektronska karta

Papirne avio karte

Do skoro su sve avio kompanije izdavale papirne avio karte i bez takve karte putnik nije mogao poleteti. Bile su ukoričene, a na naslovnoj korici nalazio se logo i natpis avio kompanije. 

Iako je ova forma avio karte povučena iz upotrebe pre nekoliko godina još se može sresti u retkim specifičnim situacijama.

papirna karta

Karta je predstavljala avio kompaniju i svaka avio kompanija imala je svoje karte. Sadržala je detaljan opis procedura i upustva koja su neophodna putnicima. 

U situacijama kada bi putnik izgubio papirnu avio kartu usledili bi dodatni troškovi i komplikacije.

Uvođenje elektronskih avio karata

Međunarodno udruženje avioprevoznika od 2007. godine donosi odluku i prestaje sa upotrebom papirnih i uvode se elektronske karte. Povlačenje papirnih avio karata iz upotrebe značajno je uticalo na smanjenje troškova aviokompanija, a samim tim i na smanjenje cena u avio saobraćaju.

elektronska-karta

Sve aviokompanije koje su članice Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) danas izdaju samo elektronske karte. Putnicima je u velikoj meri olakšano čekiranje, promena datuma, informisanje o letovima i aviokompanijama.

eticket

 
Nakon kupovine elektronske karte, u sistemu avio kompanije formira se zapis koji sadrži sve neophodne podatke, broj rezervacije, broj karte, što predstavlja potvrdu da ste kupili mesto u avionu. Za putovanje Vam čak nije ni neophodna odštampana avio karta, dovoljno je da na šalteru za čekiranje priložite pasoš i dobićete boarding pass.

Prednosti elektronskih karata

Prednost elektronske karte je u tome da je ne možete izgubiti ili zaboraviti, sve informacije možete dobiti putem SMS–a ili e-maila pri čemu bilo kakva izmena datuma ili vremena povratka ne predstavlja nikakav problem.

Uputstvo o rezervaciji i kupovini avio karte u elektronskoj formi možete pogledati na linku Kako da kupim.

Avio kartu do željene destinacije možete rezervisati na linku Aerogaga.

Ako želite da putujete, ali još uvek niste odabrali destinaciju, pogledajte koji gradovi su po promotivnoj ceni na linku Promocije. Ovde možete pronaći akcijske cene svih avio kompanija.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.