Iskustva sa prestonicom slobodne Bavarske

Iskustva sa prestonicom slobodne Bavarske

Glavni grad zemlje pereca, belih kobasica, piva i BMW-a. Stalno je u vrhu najskupljih gradova u Evropi po životnom standardu. Nemci ističu da je mesto u kome bi najviše voleli da žive, a okružen je Alpima i najlepšim evropskim pejzažima. Njegovim ulicama ne haraju kriminalci, već srećni i zadovoljni meštani. Sedište je dva najbolja nemačka univerziteta i nekih od najboljih primeraka arhitekture baroka i rokokoa. Do sada ste sigurno pogodili. Reč je o olimpijskom gradu Minhenu. Kada god želite da mu se vratite, pročitajte ovo uputstvo, a za duži boravak konsultujte vaš novčanik.

Franc Jozef Štraus

Aerodrom Franc Jozef Štraus, koji je lociran na tridesetom kilometru severoistočno od Minhena, sa gradom povezuju S-Bahn linije S1 i S8. Oba voza idu do centralne železničke stanice, samo što S1 prolazi kroz severne i zapadne delove Minhena, a S8 prolazi kroz istočni deo grada sve do Glavne železničke stanice.

Cene karata

Jedna vožnja/jedna osoba 10.40€
celodnevna karta (važi do 6h narednog dana) 11.20€
partnerska karta (do 5 osoba) 20.40€

Dnevna karta za periferne delove grada:

jedna vožnja/jedna osoba 5.80€
partnerska karta 10.60€

Vozovi idu na svakih 5-20 minuta i do glavne železničke stanice stižu za 40 minuta, a kazna za putovanje bez karte je 40€. Lufthanza sprovodi autobuski prevoz od aerodroma Štraus do minhenske glavne železničke stanice.

Memingen aerodrom

Aerodrom Memingen je 110km zapadno od Minhena, iako ga Rajaner reklamira kao minhenski aerodrom, zapravo je veoma daleko od Minhena. Sa aerodroma do Minhena postoji autobuski prevoz, ali vremena polaska i povratka su određena prema redu letenja kompanije Rajaner. Cena karte u jednom pravcu je 20€ ili 15€ ukoliko se rezerviše preko interneta. Srećom autobusi stižu na glavnu autobusku stanicu u Minhenu koja se nalazi odmah pored Glavne železničke stanice. Trajanje vožnje je sat i dvadeset pet minuta.

Šta videti u Minhenu

Mnogi turisti smatraju da Minhen ima bogatiju muzejsku zbirku od Berlina i zaista je tako. Umetnine koje sam video u tri minhenske Pinakoteke ne možete videti nigde drugde na svetu. Podeljene su na tri razdoblja, srednjevekovnu likovnu umetnost, oklop, grnčariju, nameštaj i porcelan od XV do XVIII veka (Alte Pinakotek), impresioniste i ekspresioniste možete videti u Neue Pinakothek koja pokriva period XIX i XX veka. Poslednja je Pinakothek der Moderne u kojoj su izložene umetnine iz dvadesetog veka, moderna umetnost, dizajn i arhitektura. Bavarski nacionalni muzej ima možda najvalitetniju zbirku srednjevekovnih artefakata u celoj Evropi. Tu su i muzej BMW-a, Olimpijski stadion i Aliansarena.

minhenska-alte-pinakoteka

U Minhenu je pored piva dosta izražena i kultura ispijanja kafe po lokalnim kafeima. Skoro svi kafei imaju veće ili manje bašte u kojima lokalci vole da uz šoljicu toplog kofeinskog napitka posmatraju kako život prolazi. Po završetku radnog vremena, mnogi profesionalci obilaze iste te kafiće samo se u popodnevnim časovima ispija dobro vino, proseko ili Aperol Špric koji je u poslednje vreme postao obeležje za aperitiv u Minhenu.

minhenska-kultura-ispijanja-kafe

U celoj Nemačkoj pivo se pije u ogromnim količinama, ali ne postoji drugi grad koji se toliko povezuje sa kulturom ispijanja piva kao Minhen. U njemu postoji šest velikih pivara i mnoštvo manjih u okolini grada, čak i međunarodni aerodrom Štraus ima svoju pivaru po imenu Airbrau. Najpoznatije minhenske pivare su Augustiner, Hofbrau, Lovenbrau i Paulaner. U kafanama i restoranima služi se svetlo i tamno pivo od ječma i svetlo i tamno pšenično pivo. Sve pivare imaju bašte sa kestenovima što je vekovna tradicija, jer veruje se da kesten pruža najbolju hladovinu za ispijanje piva u miru. Najpoznatija pivnica, a ujedno i turistička destinacija je Hofbrauhaus. Odatle je Hitler krenuo u svoj uspon na apsolutnu vlast u Nemačkoj, pošto je baš u ovoj pivnici 1920. godine pred 2000 ljudi pročitao svoj čuveni program u 25 tačaka koji je oživeo Radničku partiju Nemačke i vremenom je pretvorio u Nacional - socijalističku partiju Nemačke. U Minhenu postoji bezbroj pivnica lepših od Hofbrauhaus.

oktobarfest

Minhenskim trgovima vladaju neke od najskupljih svetskih prodavnica. Tamo možete videti kapute od po nekoliko hiljada evra koji bezbrižno stoje u izlozima, čekajući svoje kupce. To je u Minhenu normalno, jer ipak je to glavni grad najponosnije od svih, slobodne države Bavarske.

marienplac-minhen

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.