Kako da se prevezete od i do aerodroma Schiphol u Amsterdamu

amsterdam

Ovo je jedan od najvećih problema putnika kada prvi put sleću na neki aerodrom. Obično svako hvata neki promotivni let i nema vremena da se informiše i detaljno proanalizira aerodrom gde sleće. Preneću vam naše iskustvo pri prvoj poseti Amsterdamu.

Svaki deo Amsterdama je odlično povezan sa aerodromom Schiphol i za male pare možete da dođete kombinacijom metroa i voza. Mi smo bili udaljeni 25km od aerodroma i to zadovoljstvo nas je koštalo ukupno 8 evra (voz 3.2 evra i metro 5 evra). Jako je bitno da znate da su u minut tačni :)

Metro prevoz u Amsterdamu

metro-amsterdam-oznaka

Ne možete da se švercujete jer da bi uopšte ušli na mestro stanicu morate da imate kartu, a tu kartu koristite i kada izlazite iz metroa. Sve je pokriveno kamerama i nema dodatne kontrole. Karte se kupuju na automatu u metro stanici ili na info pultu. Kartu možete platiti ili sitnim parama ili karticom. Krupne novčanice automat ne prima, pa spremite sitniš.

amsterdam-metro

Vozne karte

voz-amsterdam-oznaka

Što se voza tiče, kartu kupujete isto preko automata, pre ulaska u voz. Tu imate kontrolora koji proverava sve. Obratite pažnju na oznaku automata (žut je i za metro i za voz), da slučajno ne pogrešite red koji čekate - ubacila sam sliku sa leve strane ovog teksta. Nama se to desilo, da smo čekali sat vremena u pogrešnom redu i onda shvatili da je bankomat za voz bio u drugom redu :(

Tramvaj u Amsterdamu

Ukoliko ste u centralnom delu, možda ćete imati potrebu da putujete tramvajem. To je definitivno najbolji i najjednostavniji način za prevoz u Amsterdamu. Kartu kupujete u samom tramvaju kod konduktera. Cena karte u jednom smeru je 2.5evra, a možete kupiti i dnevnu (tj. kartu koja važi 24h) po ceni od 7.5 evra. Prilikom svakog ulaska u tramvaj očitava vam se karta i kondukter zna da je sve ok (upali se zeleno svetlo). Za slučaj da karta ne važi pali se crveno svetlo i morate da kupite novu kartu. Tramvaji saobraćaju do ponoći, pa ako planirate neki noći provod, morate nekim drugim prevozom.

Ono što je zajedničko za sve prevoze (tramvaj, voz, metro). Unutar prevoza na zidovima iznad prozora imate mapu stanica, na LED ekranu je ispisana trenutna stanica i plus imate i zvučno obaveštenje o nazivu stanice - tako da nikako ne možete da pogrešite izlaz i možete mirno da putujete :)

Ukoliko odlučite da putujete i vi u Amsterdam, najjednostavnije je da letite avionom. Let traje dva sata, a u toku je promocija za AirSerbia letove :)
Cena povratne avio karte sa svim taksama je 189 evra i možete je rezervisati na linku Direktan let Beograd Amsterdam

amsterdam-airserbia

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.