Letovanje u Alanji

Letovanje u Alanji

Smatram da je Turska jedno od najlepših mesta za letovanje. Na jednom mestu imate sve, bilo da vas interesuje noćni provod, izležavanje na peskovitim plažama ili možda shopping.

Ukoliko ste se već odlučili za Tursku, koje god mesto da je u pitanju najbolje je ići avionom, jer autobusom se zaista dugo putuje i posle puta treba vam još dva dana odmora. Avionom, to je druga priča :). Mnoge agencije imaju čarter letove do svih većih gradova u Turskoj, a možete i sami organizovati putovanje bez agencije. Cene avio karata za vaše putovanje možete proveriti na linku Jeftine avionske karte. Mi smo se odlučili za agenciju iz razloga što nam je Alanja bila totalno nepoznata.

Kako u Alanji ne postoji civilni aerodrom, leteli smo do Antalije odakle su nas mini busevima prevezli do hotela u Alanji. Sve vreme razmišljali smo o tome, gde nam je hotel,  gde plaža, a gde je šetalište. U svakom slučaju sve je ispalo dobro. Hotel sasvim prosečan, ali na odličnom položaju i svakom bih ga preporučila. Sve je tu u blizini, Kleopatrina plaža, koja je najpopularnija u Alanji, udaljena je 100m od hotela, a šetalište jedna ulica naniže. Više detalja o hotelu pogledajte na stranama sajta booking.com odnosno Wasa hotel Alanya

Ako imate opciju da birate "hotel blizu grada" ili "hotel blizu plaže" bolja je prva varijanta, jer postoji mogućnost da budete udaljeni kilometrima od samog centra grada pa vam je uvek potreban neki prevoz ukoliko planirate da malo prošetate.

Izleti

Alanju karakterišu duge plaže koje razdvaja uzvišenje na čijem vrhu se nalazi srednjovekovna tvrđava. Tvrđava sa oko sto kula i 400 bunara najimpozantnija je građevina u Alanji, i treba je posetiti obavezno. Ovu građevinu možete videti iz skoro svakog dela grada i nama je to bio glavni orjentir.

Pored ove građevine, u svom obilasku treba izdvojiti i malo vremena za obilazak kuće najvećeg reformatora Turske, Kemala Ataturka. U kući su sačuvane mnoge njegove stvari i glavne karakteristike islamskih domova.
Mi smo sve to obišli u jednom danu. Uplatili smo jednodnevni izlet preko agencije koji oni nazivaju shopping tura, cena je oko 30€ po osobi. Taj izlet pored obilaska tvrđave i Ataturkove kuće, uključuje i posetu fabrici kože, gde se proizvode najlepše kožne jakne koje sam videla, ali cene su od 350€ pa sam ostala bez toga. Nisam planirala taj trošak, ali jakna vredi svaku paru :). Takođe, obilazi se i fabrika tekstila, gde možete pronaći kvalitetne peškire, prekrivače i još neke sitnice za domaćinstvo.

Krstarenje Alanjom

Jedan dan izdvojite i za krstarenje, to je nešto što svakako upotpunjuje odmor na moru. Izlet počinje krstarenjem brodom tokom kojeg se panoramski razgleda obala Alanje i stari grad. Tokom krstarenja brojne su pauze za kupanje i plivanje i razgledanje pećina. Ovaj izlet košta oko 15€ ako platite lokalnoj agenciji, ako plaćate agenciji iz Srbije cena je duplo viša, ali bukvalno, nama su tražili 30€.

Tursko kupatilo - Hamam

I na kraju od svih atrakcija i zanimljivosti koje vam nude u Turskoj za mene je tursko kupatilo - Hamam, nešto što nikako ne smete da propustite.
Ima ih u skoro svakom hotelu, ali nije svuda ista usluga, dobro se raspitajte gde je najbolje. Hamam vam pruža potpuno opuštanje uma i tela uz tretman u sauni, kupanje u peni, piling tela, masažu, đakuzi... Za ovo zadovoljstvo cena je takođe 15€ ako plaćate turskoj agenciji, ako idete preko srpske agencije cena je 30€.

Što se tiče shoppinga, postoji bezbroj radnji sa raznolikom turskom robom, ali cene su slične. Ukoliko vas interesuje kvalitetnija turska roba cene su dosta visoke zbog turista koji dolaze iz bogatijih zemalja (Rusi, Šveđani, Norvežani...). Možete se cenkati u svakoj radnji, ali pazite da ne naljutite prodavca :).

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.