Nova godina u Emoni

ljubljana

Kupio sam jeftine avio karte za decembar do Ljubljane za celu porodicu. Nije izašlo mnogo, četiri povratne karte preko Air Serbia su bile oko 48 hiljada dinara. Duže vreme sam pratio cene i ovo je najjeftinije što sam ikada video za let do Ljubljane. Mojoj porodici i meni je ovo prvi odlazak posle onih dešavanja. Nekako smo bili inertni, a naši prijatelji nas odavno zovu da ih posetimo.

Spremili smo se za najlepšu novu godinu ikada, jer Ljubljana je mesto moje mladosti. Tamo sam služio vojsku i redovno obilazio Trst, tada popularnu destinaciju za kupovinu, ali i obližnju Austriju. Desilo se nekako da sam ostao tu sve do rata i pronašao ljubav svog života koja je svakog leta obilazila svoje rodjake u Sloveniji.

Slovenija je uvek bila drugačija od ostatka SFRJ. Dosta mojih prijatelja koji redovno prolaze kroz Sloveniju kažu da se uvek oseti ta razlika u odnosu na druge "jugo" države, kada se ulazi u tu državu podno Alpa. Sve je nekako uređenije i čistije, i ne treba da čudi što su toliko želeli da se otcepe iz bivše države. Drugačiji su.

Stari-grad-Ljubljana

Ljubljana je glavni grad koji je veličine srpskog Niša sa oko 300 hiljada stanovnika, a opet je mali i miran grad. U centru grada je pešačka zona sa puno bašti i kafića. Kroz grad prolazi reka Ljubljanica po kojoj je grad dobio ime, a ona je preprečena sa nekoliko mostova. Iznad grada na brdu se nalazi stari grad sa koga se vidi ceo grad, obiluje parkovima pa ćete moći da uživate u zelenilu.

zmajev-most

Na sat dva vožnje tu su skoro sve važnije destinacije u Sloveniji koje ćemo nadam se posetiti. Možda zima nije pravo godišnje doba, ali Bled i Postojna će sigurno biti na listi onoga što ćemo videti, a možda i luka Portorož.

pecina-postojna

Kako sam saznao sa aerodroma Jože Pučnik gradski autobus br.28 vozi do ljubljanske autobuske stanice i ide na svakih sat vremena. Cena karte je 4.10€, a vožnja traje oko 50 minuta i sigurno ćemo ga iskoristiti. Imate i prevoz minibusevima koji je brži, ali je 9€. U Ljubljani su i železnička i autobuska stanicu jedna pored druge i veza sa bilo kojim drugim mesto u Sloveniji je laka. Taksi prevoz sa aerodroma do centra će vas sigurno izaći oko 35 evra i nije preporučljiv ako ekonomišete na putovanju.

ljubljana-u-sumrak

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.