Zlatni Prag iz drugog ugla

mostovi-praga

Upoznavanje sa Pragom započeli smo šetnjom po Starom gradu i zamku, i sve je ličilo na one klasične dosadne ture koje turističke agencije organizuju. Odjednom nam je sinulo, imali smo nešto novca i odvojili smo se. Želeli smo da upoznamo dušu ovog grada, vi procenite da li smo uspeli.

Aerodrom Vaclav Havel nije daleko od centra grada i najpametnije je ići gradskim prevozom koji je besmisleno jeftin, ide redovno i savršeno je bezbedan. Karte možete kupiti na novinskim kioscima i na automatima za kupovinu na stanici. Možete odabrati jednokratne karte za kraću vožnju od 15 minuta do sat vremena i višednevne karte koje važe do 5 dana.

Petrino brdo je mesto sa koga se pruža najbolji pogled na zlatne krovove Praga i odakle se možete najbolje orijentisati. Do vrha vas prevozi žičana železnica, a ako volite naporno da pešačite, od vrha vas deli 299 stepenika. Na putu do vrha možete videti i jezivi spomenik žrtvama komunizma koje se raspadaju u hodu.

spomenik-zrtvama-komunizma-u-pragu

Najviša zgrada u Pragu je Žižkov toranj. Zgrada izgleda kao raketa koja je spremna za lansiranje. Kada je pogledate izbliza, možete videti da po njoj puze bebe koje idu ka vrhu zgrade. Ovo je ideja Davida Černija, češkog umetnika. Na petom spratu zgrade nalazi se restoran sa vidikovcem.

zizkov-toranj

Umetnik David Černi napravio je i ogromni metronom kao zamenu za najveću statuu Staljina ikada napravljenu. Česi su je srušili 1962. godine zamenili je gigantskim funkcionalnim metronomom.

Arhitektura starog Praga je rađena pretežno u gotskom stilu, a u ostatku grada ima puno primera savremene arhitekture. Obavezno prošetajte pored Fred i Džindžer poslovne zgrade koja je na obali Vltave i koja potseća na par koji pleše.

densing-haus-prag

Krstarenje Vltavom je idealno za upoznavanje grada sa reke i za dobre fotografije Karlovog mosta, a možete iznajmiti i pedalino. U Pragu možete probati i najbolje češko Badvajzer pivo, a uprkos verovanju vino u Češkoj je fenomenalno.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.