Aerodrom Sabiha Gokcen - prevoz do Taksima

sabiha-gokcen-aerodrom

Svake godine sve više putnika sleće na aerodrom Sabiha Gokcen u Istanbulu. Ovaj aerodrom se nalazi u azijskom delu grada i daleko je od onoga što se smatra centrom Istanbula, negde oko 50km.

Air Serbia ovih dana nudi promotivne cene letova, pogledajte kompletnu ponudu na linku Beograd Istanbul.

Nikakvih problema ne bi bilo da je Istanbul malo manji grad. Ovako, može se lako desiti da zaglavite u saobraćaju ili da vas neki oportuni taksista ošuška za prevoz do Taksima.

Napravite  strategiju i pogledajte najjeftiniji način prevoza od Sabihe Gokcen do centra grada i nazad, ukoliko vam je i povratni let sa istog aerodroma. Kao i uvek, postoji nekoliko opcija za prevoz u zavisnosti od toga da li vam se hotel nalazi na Taksimu ili u Sultanahmetu.

Korisne informacije i vodič za turističko putovanje pogledajte na Vodič kroz Istanbul.

Razmenite novac i spremite adresu hotela

Ako nemate turske lire i niste ih unapred razmenili, možete učiniti to na nekoliko bankomata na aerodromu. Na žalost, kartu za prevoz nije moguće kupiti u evrima, krupnim turskim novcem ili kreditnom karticom. Morate imati nekoliko novčanica od po 5, 10, 20 ili najviše 50 lira.

Takođe preporučujemo ako sa aerodroma putujete taksijem, obavezno napišite tačnu adresu i broj telefona hotela u kome odsedate, jer Istanbul je toliko veliki grad da i njegovi stanovnici ne znaju sve njegove ulice, a kamoli hotele kojih ima mali milion. Ako zagusti, predajte taksisti papir i on će pozvati vaš hotel i bezbedno vas odvesti tamo.

hol-aerodroma-sabiha-gocken

Taksi prevoz u Istanbulu

Osim ako nemate para za bacanje, ne bih vam preporučio vožnju taksijem sa aerodroma Sabiha Gokcen. Vožnja do četvrti Bejoglu ili do Sultanahmeta može da potraje i preko sat vremena u zavisnosti od gužve, a cena vožnje će sigurno biti viša od 80 lira, što znači od 30 evra pa naviše.

Autobuski prevoz - Havatas Šatl

Istanbulske vlasti organizovale su poudan prevoz od i do oba gradska aerodroma po pristojnoj ceni i ovo je najbolja opcija za transfer od aerodroma do hotela. U zavisnosti od lokacije hotela, Havatas Šatl možete povezati sa nekom od gradskih linija za prevoz.

autobuski-prevoz-havatas-satl

Taksim - Čim izađete sa aerodroma potražite Havatas bus koji ide do Taksima. Bus na ovoj liniji ide na svakih pola sata i to od 4h ujutru do 1h iza ponoći narednog dana. Cena karte u jednom pravcu sa aerodroma Sabiha Gokcen do Taksima košta 13 turskih lira ili 4.85€ uključujući i prevoz  prtljaga. Prosečna dužina vožnje je oko 90 minuta u zavisnosti od saobraćaja. Postoji nekoliko stajališta duž trase, a najveći broj putnika silazi u Bešiktašu ili na Taksim trgu.

Sultanahmet - Do istanbulskog starog grada možete doći na dva načina. Havatas šatlom do Taksim trga i odatle taksijem do Sultanahmeta za 12 lira (4.5€). Drugi način je da krenete Havatas busom koji vodi do četvrti Kadikoj, ovi autobusi takođe idu na pola sata, od 4h ujutru do 1h narednog jutra. Cena karte je 8 lira (2.99€) i potrebno im je sat vremena do Kudikoja. Kada izađete iz busa potražite Sehir Hatlari pristanište i ukrcajte se na brod za Eminou. Vožnja brodom košta 2 lire po osobi (0.75€) i traje 15 minuta. Ako vam se hotel nalazi na Eminou doku, možete ići i peške, ako to nije slučaj potražite taksi ili uhvatite tramvaj do Sultanahmeta. Vožnja brodom pa tramvajem zvuči veoma romantično, ali ako imate pozamašan kofer, možda je lakše odabrati varijantu prevoza do Taksim trga.

Havatas šatl autobus u povratku će vas čekati preko puta Divan hotela blizu trga Taksim.

aerodrom-sabiha-gocken-avio-terminal

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.