Da li je vreme za ELEKTRIČNE AVIONE?

avion

Povećanje ugljen-dioksida u našoj atmosferi direktna je posledica sve većeg broja letova i sve prometnijeg avio saobraćaja. Procenjuje se da je udeo avio-prevoznika u proizvodnji ugljen-dioksida na globalnom nivou od 2 do 3%, a sa pojavom Low Cost letova i rastom tražnje za avio saobraćajem ova cifra će se udvostručiti. Stručnjaci kao rešenje navode - POTPUNO ODUSTAJANJE OD PUTOVANJA AVIONOM

Pošto su fosilna goriva najveći krivci za zagađenje vazduha u avio-industriji predlažemo da se koriste eko-prijateljske alternative - ŠEĆER I ELEKTRIČNI POGON.

NORVEŠKA IMA AMBICIOZAN PLAN!

Dag-Falk Peters, izvršni direktor norveške kompanije, Avinor, nedavno je najavio da će do 2040. godine na svim letovima do sat i po vremena u njegovoj zemlji da budu korišćeni ELEKTRIČNI AVIONI.  

elektricni-avioni

Jedini problem na koji nailaze je činjenica da baterije i dalje nisu dovoljno tehnološki razvijene da u potpunosti zamene trenutni, nebiološki pogon. Šon Klark, naučnik pri NASA-i, predviđa da će se efikasnost baterija u narednom periodu značajno unaprediti. U prelaznom periodu, Avinor planira da koristi hibridne tehnologije i biogoriva.

Norveška će biti prva zemlja koja je redukovala emisiju štetnih gasova u avionskom saobraćaju.

Ostvarivanjem ovog cilja postići ćemo da industrija aviona više ne bude uzročnik klimatskih promena, već sredstvo borbe protiv njih.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.