Gradjevine ispirisane prirodom

Gradjevine ispirisane prirodom

Otkrivamo vam povezanost čoveka i prirode prikazanu kroz predivna arhitektonska čuda.

Arhitekte su uvek bile inspirisane prirodom, a dokazi njenog uticaja se mogu posmatrati kroz vekove, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Franka Lloyda Wrighta u XX veku.

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čoveka s prirodom u sledećim građevinama: 

Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)

Ovaj stadion je osmislila švajcarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine. Neposredno pre završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnezdo. 

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrisani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima. Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin zimskih Olimpijskih igara.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Peking.

Peking

Lotosov hram , Nju Delhi (Indija)

Inspirisan oblikom cveta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mermernih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može da primi 2.500 ljudi.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Nju Dehi.

nju delhi

Atomijum, Brisel (Belgija)

Ova zgrada je izgrađena za Svetsku izložbu 1958. godine ili Espo 85. Atomijum je visok 102 metra i karakterišu ga devet međusobno povezanih sfera od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata. 

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Brisel.

Atomijum, Brisel

Most Heliks (Singapur)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umetnosti i nauke. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cevaste strukture od nerđajućeg čelika povezuju dve različite spirale sa palubom mosta.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Singapur.

Singapur

Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.  Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Barselona.

Barselona

Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Peta Blomma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine. Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Roterdam.

cube house

Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu. 

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke.

Da pogledate red letenja i online rezervišete kartu kliknite na link Beograd-Tajpej.

taipei

ONLINE REZERVACIJE AVIO KARATA I HOTELA

Ovde možete naći najpovoljnije cene karata za destinacije širom sveta iz ponude svih avio kompanija.

Ukoliko plaćate kartu iz Srbije kliknite ovde.
Ako plaćate kartu van Srbije kliknite ovde.
Jako je bitno da budete registrovani na našem sajtu i da preko svog naloga radite rezervaciju ukoliko želite da da platite online karticom.

Na linku Hoteli rezervišite smeštaj po najboljim cenama jer je u toku naša akcija sa portalom booking.com

Obezbeđujemo garantovano najniže cene avionskih karata i najbolji kvalitet usluge.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.