Kako i šta jesti dok putujete avionom

Kako i šta jesti dok putujete avionom

Putovanje, posebno poslovno, je stres za organizam. Upravo zbog toga je važno pažljivo izabrati hranu koju ćete konzumirati tokom putovanja.

Ako često menjate vremenske zone (jet-lag) pa gubite normalni ritam, važno je obedovanje u pravilnim intervalima – tri puta dnevno. Započnete li dan s dobrim doručkom, dobro ćete se pripremiti za ostatak dana.

Uzimanje dovoljne količine tečnosti je jako važno, posebno tokom i nakon leta. Čak i blaga dehidracija može uticati na vaše mentalne sposobnosti. Takođe, dehidracija koja se javlja tokom leta jedan je od rizičnih faktora za duboku vensku trombozu. Konzumiranje alkohola tokom leta umesto vode ili voćnog soka pogoršat će dehidraciju, kao i kafa ili čaj. Ukoliko niste u mogućnosti piti tokom trajanja leta, pobrinite se da nakon leta popijete dovoljnu količinu vode ili voćnog soka kako bi se uspešno rehidrirali.

Avio karte do izabrane destinacije možete naći na portalu Aerogaga po najpovoljnijim cenama. 

cta pogledaj letove

Sledite li sledećih nekoliko saveta olakšaćete sebi ostanak u formi:

1. Raznovrsna hrana

Ako hranu uzimate u umerenim količinama lakše ćete je konzumirati i nećete se morati ničeg odreći.

2. Zdrave kombinacije

Umereno konzumirajte masti, šećere i alkoholna pića. Jedite dovoljno voća, povrća i žitarica kako biste osigurali preporučenih 5 obroka dnevno. 

3. Ne preskačite doručak

Doručak nije samo šoljica kafe ili čaša voćnog soka. On će vam ujutru dati potrebnu energiju i smanjiti osećaj gladi tokom dana, što će pomoći pri sprečavanju prejedanja.

4. Ne preskačite obroke i uveče jedite manje obroke

Ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na 4 do 5 sati maksimalno. Izgladnjavanje pre obroka može smanjiti vašu sposobnost odabira kvalitetnih namernica, a i podstaknuti prejedanje. Osim toga, izgladnjavanje i obilan obrok pre spavanja ometa normalnu probavu i spavanje. 

5. Savet za jet-lag

Kako biste smanjili negativan učinak jet-laga koji ometa vaš normalan ritam, pokušajte namestiti svoj sat prema zoni u koju putujete već na početku putovanja. Prema tome prilagodite i vreme obroka. Spavajte u avionu ako je noć u zoni u koju letite, a ostanite budni ako je u zoni dan.

6. Pokušajte pojesti lagan i zdrav obrok pre početka putovanja

Izaberite salatu, sveže voće, supu sa povrćem i pečenu piletinu.

7. Letenje uzrokuje dehidrataciju

Pijte dovoljno vode i nisko kaloričnih sokova (1 čaša svakih sat vremena tokom leta će sprečiti dehidrataciju i jet-lag).

8. Budite umereni s pićima koja sadrže kofein i ne koristite ih kao zamenu za hranu

Kofein je blagi stimulans i konzumiranje velikih količina doprinosi dehidrataciji i može ometati ciklus spavanja.

9. Pokušajte biti telesno aktivni koliko je to moguće

Umerena telesna aktivnost povoljno djeluje na srce, a i na ceo organizam. Koristite stepenice umjesto lifta, prošetajte ili idite u fitness centar. Tokom leta se istegnite, a posebno leđa, ruke, noge i prošetajte po avionu. Tako podstičete cirkulaciju i sprečavate duboku vensku trombozu i jet-lag.

hrana

ONLINE REZERVACIJE AVIO KARATA I HOTELA

Ovde možete naći najpovoljnije cene karata za destinacije širom sveta iz ponude svih avio kompanija.

Ukoliko plaćate kartu iz Srbije kliknite ovde.
Ako plaćate kartu van Srbije kliknite ovde.
Jako je bitno da budete registrovani na našem sajtu i da preko svog naloga radite rezervaciju ukoliko želite da da platite 
online karticom.

Na linku Hoteli rezervišite smeštaj po najboljim cenama jer je u toku naša akcija sa portalom booking.com

Obezbeđujemo garantovano najniže cene avionskih karata i najbolji kvalitet usluge.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.