Svi putevi vode u Rim

koloseum-rim

Ako u Rim dolazite avionom najverovatnije ćete sleteti na Fjumićino, jer na Kiampino uglavnom sleću low cost kompanije. Svejedno, oba aerodroma su dobro povezana sa centrom grada ekspresnim železničkim saobraćajem.

Fjumićino

Rimska glavna železnička stanica - Termini i aerodrom Fjumićino povezani su tzv. Leonardo Ekspresom koji ima veliki broj polazaka od 6:37h do 23:37h uveče. Vozovi stižu na 27. kolosek, a cena karte u jednom pravcu je 9.50€. FM1 je linija rimskog metroa i prevozi od Železničke stanice do stanica Tributina, Fara Sabina i Orte.

Aerodrom Leonardo da Vinči ili skraćeno Fjumićino nalazi se na 35. kilometru od Rima, a sa centrom grada je dobro povezan i autobuskim prevozom. Od glavnog rimskog aerodroma do centra prevozi čak 4 autoprevoznika, a to su: Kotral - terminal 2, Teravižn - terminal 3 (jeftino prevozi u skoro svim evropskim prestonicama), Sit bus šatl - terminal 3 (besplatan wifi u busu) i T.A.M. - terminal 3.

Vožnja taksijem do centra Rima traje oko 50 minuta i cena vožnje je oko 50€, ali pazite se da ne uletite u neki divlji taksi, to postoji i u Rimu.

aerodrom-fijumicino

Kiampino

Aerodrom Kiampino udaljen je oko 9 km od centra Rima, a sa aerodroma ide autobuska linija do metro stanice Anagnina odakle metro ide do centra grada. Autobus vas može odvesti do Kiampino železničke stanice i odatle voz ide do Rima. Taksisti vas čekaju preko puta terminala za međunarodne polaske, cena vožnje je oko 30€.

Nekoliko mesta koja ne treba propustiti u Rimu

Kada ste već u Rimu postoji mnogo mesta koja morate obići, inače se neće računati kao da ste bili tamo. Koloseum je najposećenije mesto u Rimu. Objedinjena karta za rimske antičke spomenike košta do 15 evra i pored Koloseuma možete videti Rimski forum i Palatin. Najveća gužva za kupovinu kartice je ispred Koloseuma, a možete je kupiti i na drugim dvema lokacijama i tako sebi uštedeti vreme.

brdo-palatin

Odvojite vreme i za šetnju trgom Kampo de Fiori na kome je centralno postavljena figura filozofa Đordana Bruna koji je na ovom trgu spaljen 1600. godine. Kampo de Fiori prepun je umetnika koji po ceo dan nešto crtaju i slikaju i vaš autoportret biće gotov za tili čas. Svakog jutra na trg se iznosi sveže voće i povrće, jer trg služi kao pijaca, tako da ako malo poranite možete videti živahne Italijane koji se raspravljaju i cenkaju. Kada vam to dosadi, odmorite u obližnjim kafićima gde se služi sok koji je nalik našoj limunadi. Uveče trg se pretvara u oazu malih porodičnih restorana.

kampo-de-fiori

Poseban je doživljaj kada se zateknete na papinom nedeljnom blagoslovu, koji izlazi da se obrati narodu baš na Trgu Svetog Petra. U glavnom gradu Italije se nalazi i najmanja država na svetu. Vatikan je centar hrišćanstva, ali i dom papi, glavnom verskom poglavaru katoličke crkve. Vatikanske muzejske zbirke su među nabogatijima na svetu. Bazilika Svetog Petra je arhitektonsko remek delo, a u gotovo sve ture uključena je i poseta Sikstinskoj kapeli.

trg-svetog-petra-vatikan

Rimski Panteon je jedan od najbolje očuvanih građevina te starosti, sagrađen je oko 126. godine naše ere i predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika Avgustinskog Rima, a sagradio ga je car Hadrijan. Ulazak u Panteon se ne naplaćuje.

U centru grada besplatno možete prošetati Španskim stepenicama. U letnjem periodu one su stecište brojnih kulturnih događaja i modnih revija. Projektovao ih je Frančesko de Sanktis u 18. veku otkada je i okolna arhitektura koja je dobro očuvana. Stepenice se završavaju ispred franjevačke crkve Trinita dei Monti.

spanske-stepenice

Ako vam dosade posete kulturnim svetkovinama možete prošetati Via Veneto ulicom u kojoj se prodaje najskuplja garderoba u celoj Italiji. Malo Italijana ćete videti da pazari u tim prodavnicama, ali zato japanski turisti kupuju netremice. U ovom delu grada veliki reditelj Federiko Felini snimao je film "Sladak život". Posle toga pravac Fontana di Trevi da bacite koji novčić, onda ćete se sigurno još neki put vratiti u glavni grad Italije, jer kako izreka kaže "Svi putevi vode u Rim". 

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.