Zašto je more tako dobro po zdravlje

Zašto je more tako dobro po zdravlje

Odlazak na more definitivno je lekovito, potvrđuje to i moderna nauka. ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno da unapredite sopstveno zdravlje.

Morski vetar, ali i Sunce, aromatično rastinje uz obalu i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan uticaj na naše zdravlje. Ako se nadišete morkog vazduha, uveče ćete bolje spavati, jer je morski vazduh pun negativnih jona vodonika.

Još se u davna vremena proučavao povoljan uticaj morske klime na zdravlje. Hipokrat se time bavio na svom rodnom ostrvu - Kosu u Egejskom moru. Posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja ćelije.

Grci i Rimljani gradili su termalne banje na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom veku pre Hrista, napisao je da "more leči sve ljudske boljke".

Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode i tako je, 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Objavio je "Morska voda, organski medij", u kojoj govori o hemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode.

Morska voda ima identičnu pH vrednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u tačnim razmerama koje su potrebne ljudskom organizmu.

U morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode potrebni čoveku: natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum pa čak i srebro i zlato. Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod, ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju hormona štitne žlezde.

More nam pomaže u lečenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskim povredama, problema s kožom, psorijaze, išijasa.

Morska klima pomaže kod svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput napetosti i stresa, sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova, čisti i hidrira kožu. 

Provedite nezaboravno leto na nekom od predivnih ostrva: Kos, Zakintos, Krit, Krf, Skiatos, Rodos...

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.