Avio karte Edinburg

Beograd Edinburg, promotivna cena

Zelena brda, krajičak plavog mora, siluete zgrada, i crvene litice. Pejzaži koji ostavljaju bez daha, bezbrojni dvorci, dinamični gradovi bogati kulturnim sadržajima samo su neke od asocijacija koje se bude na spomen imena Škotske. Odlična kuhinja, ukus najpoznatijeg pića, škotskog viskija, zatim ljubazni domaćini ponosni na svoju tradiciju upotpunit će doživljaj ove romantične zemlje.

U Edinburgu poslednjih dvanaest vekova nije bilo rata, pa je grad toliko očuvan i lep da izgleda nestvarno.

Glavni turistički period je od aprila do septembra, a špic sezone je tokom školskog raspusta u julu i avgustu, kada je smeštaj najskuplji, i u auto kampovima, i u privatnim pansionima i luksuznim hotelima.

Edinburg naročito zna da bude nesnosno pretrpan za vreme perioda festivala u avgustu, tako da ako planirate posetu u tom periodu, najbolje je da unapred rezervišete smeštaj.

Hrana, smeštaj i prevoz koštaju prilično; jedino što je zaista ispod cene su odlični muzeji i galerije koje možete posećivati besplatno.

Avio kartu do ovog grada iz bajke možete rezervisati po promotivnoj ceni od 146 eura na linku Beograd Edinburg, a avio kompanija je Air France

Aktivnosti

Škotska je idealno mesto za rekreaciju u prirodi i ima ponešto za svakoga, od onih koji uživaju u kratkoj šetnji posle doručka, do adrenalinskih džankija. Iako su pešačenje, golf, pecanje i vožnja bicikla najpopularnije aktivnosti, postoji i sijaset drugih, isto tako zanimljivih.

Za većinu aktivnosti postoji dobra organizacija, klubovi i udruženja, gde turisti mogu da dođu do dragocenih informacija i katkad značajnih popusta.

Šta posetiti u Edinburgu?

Dvorac Edinburg - Najposećenija destinacija, možete videti zbirku kraljevskih dragulja, “Kamen sudbine”, Mons Meg (veliki top), škotski Nacionalni ratni spomenik, Nacionalni ratni muzej, Muzej kraljevskog škotskog puka i Muzej kraljevskog puka škotske konjičke garde.

edinburg-mala

Odmah ispred zamka je i muzej čuvenih škotskih kariranih materijala, gde ćete saznati da je svaki dezen, zapravo, oznaka različitog klana. 

Kraljevska botanička bašta je osnovana 1670. godine, druga je najstarija botanička bašta u Velikoj Britaniji. To je i naučna ustanova i turistička atrakcija.

Katedrala St. Giles (Sveti Džajls) - Iako tehnički nije katedrala jer nema episkopa, glavni je orijentir u gradu. Lako uočljiva između dvorca Edinburg i Holirud palate, ova crkva je najveća prezbiterijanska crkva, a njena kula je prilično prepoznatljiva.

Scotch Whisky Heritage Centre (Centar škotske baštine viskija) - Ovo je odlično mesto za sve ljubitelje ovog prepoznatljivog pića. Put do centra dovodi vas do ture gde ćete saznati sve o pravljenju viskija, razlikama između različitih vrsta viskija, itd. U cenu ulaznice koja iznosi 14.5 funti uključeno je i besplatno piće.

Narodna biblioteka Škotske sadrži oko 7 miliona knjiga, 13 miliona štampanih izdanja i više od 1,6 miliona karata. One su smeštene u nekoliko zgrada u centru grada. Najznačajniji predmeti ove ogromne kolekcije uključuju knjigu Čarlsa Darvina “O poreklu vrsta”, Gutenbergovu Bibliju, “Prvi Folio” od Vilijama Šekspira.

Palace of Holyroodhouse - Prvobitno je osnovana kao manastir Davida I od Škotske u XII veku. Opatija danas postoji kao ruševina. Od XV veka postaje palata, koju su koristili kraljevi i kraljice Škotske kao zvaničnu rezidenciju. Danas kraljica Elizabeta II koristi palatu kao letnju rezidenciju. Možete da obiđete Kraljevske apartmane i vidite različite stilove ukrašavanja koji su se menjali tokom vremena, a možete posetiti i Kraljičinu galeriju, koja predstavlja umetnička dela iz kraljevske kolekcije.

Arthur's Seat - Ovo je najviši vrh u nizu brda koja se nalaze u Holirud parku. Zbog svog imena postoje mnogi koji veruju da brdo ima neke veze sa kraljem Arturom, mada nema dokaza za to. Brdo je lako za penjanje, pa ukoliko želite brzu šetnju po škotskom krajoliku nećete naći bolje od ovoga.

Edinburški festivali - Privlače veliki broj posetilaca. To su: Edinburgh International Festival, Royal Edinburgh Military Tattoo, Edinburg Fringe Festival, Edinburgh Hogmanay, Edinburgh International book Festival, Edinburgh Jazz & Blues Festival, Edinburgh International Film Festival, Edinburgh Mela, Edinburgh International Science Festival i Imaginate Festival.

Noćni život

Iako imaju nekoliko fenomenalnih diskoteka, glavna zabava odvija se po pabovima. Tamo se pije pivo na toèenje i svira stara škotska muzika. Preko nedelje kulturni, fini i vredni, Škoti se vikendom potpuno transformišu. I muškarci i žene piju nenormalno mnogo alkohola. Iako je viski piće po kojem su poznati u svetu, Škoti su u suštini pivopije. Viski skoro da i ne piju.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.