Avio karte Kijev

kijev

Grad je megalomanski i stvarno lep. Smešten na reci Dnjepar, važno je središte istočne Europe s nizom svetski poznatih građevina. Kroz istoriju je preživeo mnoge transformacije i izmene vlasti.

Današnji je Kijev definitivno mešavina starog i modernog što je vidljivo na ulicama. Dok šetate ovim prelepim gradom čini vam se kao da nema kraja masivnim zgradama, i nema kraja.

Ukoliko želite da posetite ovaj neverovatan grad, pun istorijskog nasleđa, avio kartu rezervišite na linku Beograd Kijev. Trenutno je direktan let Air Serbia-e po promotivnoj ceni od 189 eura.

Mit o nastanku grada

Predanje kaže da je Kijev osnovan 482. godine. Tri brata i sestra plemićkog porekla tražili su mirno mesto za život, pošto im je grad uništio osvajač sa istoka. Naišli su na široki Dnjepar, a na suprotnoj, desnoj obali reke prostiralo se sedam brežuljaka. Prešli su reku i osnovali grad, po drugom predanju baš na mestu koje je vekovima ranije predvideo sveti Andrija. Najstariji brat zvao se Kij, i po njemu je grad dobio ime. 

Prevoz od aerodroma do centra grada

Udaljenost do centra grada je 35 km. Kolima je potrebno minimum 30 minuta. Cena taksi prevoza iznosi oko 250 grivna (oko 23 eura).

Za transfer vam preporučujemo privatan mini bus koji vodi do železničke stanice i cena iznosi 30 grivna (oko 3 eura). Ne očekujte luksuz, broj mesta je ograničen, možda ćete morati da stojite. Put traje 45 do 90 minuta, u zavisnosti od gužve u saobraćaju. Ne postoji mogućnost rezervacije i tačnog termina polaska ovog vida transfera.

Postoji metro stanica na glavnoj železničkoj stanici što vam omogućava da putujete do bilo kog mesta u Kijevu.

Šta posetiti?!

Katedrala Svete Sofije u Kijevu

Katedrala Svete Sofije je jedna od najstarijih sačuvanih crkava u Kijevu. Njen graditelj bio je Jaroslav Mudri. Ova veličanstvena katedrala sa 13 kupola danas je muzej i nacionalna svetinja.

Kijevsko-pečerska lavra - Istražite versko nasleđe Kijeva u jednom od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince.  Možete se popeti na vrh zvonika (96,5m) i uživati u fantastičnom panoramskom pogledu na grad. Manastir se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine i spada u sedam čuda Ukrajine.

Nacionalni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata i spomenik Majci Domovini - Sa težinom preko 500t, gigantski spomenik Majci Domovini predstavlja žensku figuru kako drži mač i štit.

Nacionalni muzej istorije Ukrajine - Oko 800.000 muzejskih eksponata, podeljeno je u osam tematskih delova, koji reflektuju različite aspekte istorije Ukrajine, od

Istorijski muzej u Kijevu

praistorije do danas. Muzej ima bogatu zbirku arheoloških i etnografskih pronalazaka, novčića, oružja, umetničkih dela i starih knjiga.

Državni muzej Tarasa Ševčenka - Muzej je posvećen Tarasu Ševčenku, ukrajinskom nacionalnom heroju, pesniku, piscu, umetniku. Njegov doprinos za ukrajinsku nezavisnost bio je od neprocenjive vrednosti.

Nacionalni muzej Černobil - Ovaj muzej posvećen je najgoroj ikada zabeleženoj ekološkoj katastrofi u istoriji, koja se desila 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani u blizini grada Černobil. Više od 7.000 eksponata prikazano je u pet velikih dvorana. Zbirka prikazuje tajna dokumenta, mape, fotografije, lične predmete i one koji prikazuju ruralni život u regionu Černobila. Takođe možete pogledati i dokumentarne filmove.

Šta morate znati o Kijevu?

Prvi metro u Ukrajini - javni prevoz u Ukrajini kao ideja se javlja 1916. godine kada je biznismen iz rusko-američke korporacije pokušao da prikupi sredstva da sponzoriše izgradnju metroa u Kijevu. To je bio prvi brzi javni prevoz u Ukrajini i treći izgrađen u Sovjetskom savezu

Prvi tramvaji u Ukrajini - 30. jula 1891. godine prvi tramvaj koji su vukli konji postavljen je na šine. Prvi sistem električnih tramvaja u nekadašnjoj Ruskoj imperiji je izgrađen u Kijevu, a bio je treći sistem te vrste u Evropi

Prva pošta u Ukrajini - 629. godine Italijan Roberto Bandineli otvorio je prvu poštu. U to vreme, papir je bio veoma debeo i težak, tako da je pismo od svega 6g, adresirano za Gdanjsk, koštalo celu dnevnicu jednog kvalitetnog zanatlije.

Prve novine u Ukrajini - Prve novine pisane na ukrajinskom bile su “Galička zora” i pojavile su se u Lavovu 1848.

Prva štampana knjiga u Ukrajini - 1574. godine Ivan Fedorov je objavio knjigu “Apostol”, što je prva knjiga odštampana u Ukrajini. Odštampano je 1200 kopija, što je prilično velik broj za taj period.

kijev

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.