Avio karte Kopenhagen

kopenhagen

Kopenhagen, grad po meri čoveka

Obnovljiva energija, zaštita prirode, očuvanje prirodnih resursa mora i zemlje, sve je to nešto čemu se ovde pristupa planski i donosi rezultate. Kopenhagen je po kvalitetu života, prema izboru svetski poznatog časopisa „Monokl“, proglašen najboljim gradom na svetu.
Posle toga je lako prepustiti se svim čarima koje se nude u ovom bajkovitom gradu na istočnoj obali Zelanda koji gleda na švedsku obalu i grad Malme. Jedno od pravih čuda savremenog sveta i inženjerskog umeća upravo je most koji spaja ove dve obale. Most Oresund (šved. oresund – zvuk) teži 82.000 tona i proteže se preko 7.845 metara, a visina stubova mu je 204 metara. To ga čini najdužim kombinovanim mostom na kontinentu. Na pola zaliva uranja ispod vode u tunel koji posle 4.000 metara ulazi u Dansku.

Razlog tome je aerodrom ,,Kastrup“ koji se nalazi u blizini. Iako je otvoren pre desetak godina on i dalje deluje nestvarno, verovatno čak i onima koji svakodnevno prelaze sa jednog na drugi kraj. Oni koji stižu u Kopenhagen avionom, vide ovu tanušnu crtu u ogromnoj plavoj masi uvek nemirne vode i ovo prvo čudo se kao dobar mamac proguta upravo tada.

Letite od Beograda do Kopenhagena sa Austrian avio kompanijom po ceni od 175€.

Uputstvo za online kupovinu avio karte možete pogledati OVDE.

Beograd Kopenhagen trajanje leta je 2 h i 15 min, a OVDE možete pogledati red letenja Beograd Kopenhagen.

Dok hodate ulicama Kopenhagena, svuda oko vas prolaze ljudi na biciklima. Više od trećine njegovih stanovnika koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Za njih su postavljene staze s posebnim semaforima. Takav način prevoza prihvaćen je i uklopljen u svakodnevne aktivnosti žitelja, što na jednoj strani omogućava bolju kondiciju, a na drugoj dokazuje i brigu za životnu sredinu, jer manje automobila ima na ulicama.
Dvorac Rozenborg, palate Amalijenborg i Kristijansborg, svojom raskošnom srednjovekovnom arhitekturom daju onaj poznati pečat ozbiljnosti koji imaju sve evropske prestonice. To su bile rezidencije kraljeva, sagrađene od najkvalitetnijih materijala i u njih su ugrađena najveća arhitektonska i dizajnerska umeća. Sve s namerom da traje, zadivi i prevaziđe svoje vreme. I sve se to čita sa zidova, na konturama i sitnim detaljima. Pored njih se prolazi polako, sa strahopoštovanjem, jer preci uvek imaju šta da poruče.

Mesta koja treba posetiti u Kopenhagenu

1. Zabava u Danskoj – Zabavni park Tivoli

Šarmantni zabavni park Tivoli u srce Kopenhagena godišnje privuče više od četiri miliona posetilaca. Drugi najstariji zabavni park na svetu otvoren je davne 1843. godine.

2. Kanal Nihavn

Nekadašnja prometna trgovačka luka u koju su pristajali brodovi iz celog sveta danas je turistička atrakcija.

3. Zamak Rozenborg

Renesansni zamak Rozenberg situiran u Kraljevoj bašti, u srcu Kopenhagena sagradio je u ranom sedamnaestom veku kralj Kristijana IV. Nešto duže od jednog veka, dvorac je služio kao kraljevska rezidencija.

4. Kristijansborg palata

U Kristijansborg palati, odnosno Zamku ako ćemo da upotrebljavamo njen kolokvijalni naziv, smešteni su danski parlament, vlada i vrhovni sud.
Sve do kraja 18. veka u palati živeli su članovi danske kraljevske porodica. Danas u njoj kraljica ugošćava zvaničnike, organizuje bankete i druge značajne događaje.

5. Mala sirena

Bronzana skulptura izrađena je na inicijativu Karla Jakobsena, sina osnivača poznate pivare Karlzberg. Izradu 1,25 metara visoke i 175 kilograma teške statue Jakobsen je poverio vajaru Edvardu Eriksenu.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.