Avio karte Split

Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije.

U toku letnjih meseci avio kompanija Air Serbia uvodi direktan let koji možete rezervisati na linku Beograd Split

Direktan let Beograd Split možete rezervisati od 12. maja, a letovi se odvijaju ponedeljkom, sredom i petkom do 9. juna, a nakon toga i utorkom, četvrtkom i nedeljom do 24. septembra

Promotivna cena se kreće od 109 eura.

let-beograd-split

Ako provodite odmor u Splitu ili barem jedan deo odmora, s vremena na vreme ćete hteti uroniti u rashlađujuće more, a zato ćete trebati pronaći plažu u području Splita.

Kako bismo vam olakšali potragu, ovde je mali vodič o najpopularnijim plažama u Splitu.

Poluostrvo Marjan 

Plaža Kašjuni -  kafić sa javnim toaletom; ne zaboravite poneti vodu i sendvič s obzirom da nema nikakvog kioska.

poluostrvo-marjan-veca

Plaža Kaštelet - peščana plaža, ali kamenja su sitna tako da vam ne treba nikakva obuća za plažu. Na plaži je nekoliko kafića i snack bar sa dobrim sendvičima po povoljnoj cijeni.

kastelek-plaza

Plaža Bačvice - najpopularnija plaža u Splitu. Bačvice su prirodni fenomen, peščana plaža u srcu grada, tu do gradske luke, koja može primiti i preko deset hiljada kupača. Obavezno preporučujemo da probate "najsplitskiji" sport sa nekim od meštana, čuveni picigin. 

picigin

Popodnevnu šetnju možete upotpuniti razgledanjem različitih znamenitosti, ipak niste na letovanju samo zbog sunčanja i kupanja. 

Dioklecijanova palata - Split je carska palata koja je na jedinstven, kreativan i originalan način pretvorena u grad! U vreme kada je građena palata nije postojao grad Split. Split je pregradnjama i dogradnjama pronikao iz Dioklecijanove palate.

dioklecijanova-palata

Katedrala svetog Duje - izvorno je bila Dioklecijanov mauzolej. Mnogi vredni predmeti, neki i iz 8. stoleća, čuvaju se u Katedralnoj riznici, jednom od najvrednijih takvih objekata u Hrvatskoj. Tu se nalaze brojni relikvijari, stari kaleži, vredne slike, retke knjige i štošta drugo.

sveti-duja

Sfinge ispred Katedrale svetog Duje - Sfinga je na Peristil smeštena za vreme Dioklecijanove vladavine iz razloga što se je Dioklecijan smatrao božanskim vladarom poput faraona, pa je time i preuzeo njihove običaje postavljanja sfingi ispred ulaza u svoje poslednje počivalište.

sfinge

Ako ste ljubitelj istorije i starina, Split je destinacija u kojoj morate provesti više dana da posetite ovaj dalmatinski dragulj, kako ga Splićani vole zvati "najlepši grad na svitu".

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.