Avio karte Vašington

Avio karte Vašington

Vašington je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država s otprilike 600.000 stanovnika te je odlično mesto ukoliko želite malo bolje upoznati kulturu Amerike i američku istoriju. Istorija nije možda toliko bogata kao što je istorija Evrope, no nije ništa manje zanimljiva.

Vašington je grad koji možete obići peške uzduž i popreko. Avenije su široke, ulicama se nižu otvoreni tremovi i pergole, stari kvartovi, i atraktivni pogledi na reku. 

Glavni planer grada bio je Parižanin Pierre L'Enfant, a Vašington i dan danas ima pariski šmek. 
Pošto je zakonom zabranjeno da zgrade budu više od širine ulice u kojoj se nalaze, uvek možete da vidite nebo. 

Vašington ima više od 20 muzeja u koje se ulazi besplatno, tako da kulturu možete osetiti onako kako je to najbolje – kratkim kontaktima u svakodnevnom životu. 

Bela kuća je izvorno nazvana “Predsednikova palata”. Jedan novinar je jednom nazvao “Bela kuća” u novinskom članku i ime je tako ostalo. Theodore Roosevelt 1901. godine proglasio je to službenim nazivom.

cta pogledaj letove

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 2014. u gradu je živelo 601.723 stanovnika, što je 29.664 (5,2%) stanovnika više nego 2000. godine. Ovo nastavlja trend rasta populacije ovog grada jer je prema popisu iz 2000. grad imao 572.059 stanovnika.

Tokom radne nedelje stanovništvo Vašington prelazi i milion zahvaljujući mnogim ljudima koji redovno putuju na posao iz predgrađa u grad. Metropolitsko područje Vašingtona, koje obuhvata okolne okruge u Merilendu i Virdžiniji, je deveto po veličini u SAD sa populacijom većom od 5 miliona stanovnika. Ako se uzmu u obzir Baltimor i njegova predgrađa, onda Baltimorsko–Vašingtonsko metropolitsko područje broji preko osam miliona stanovnika, pa je tako četvrto po veličini u SAD.

Avio karte do Vašingtona možete rezervisati direktno na linku letovi Beograd - Vašingtona.

Klima

Vašington se nalazi u području vlažne suptropske klime (Kepenova klasifikacija klimata) – zastupljena su sva četiri godišnja doba. Taj tip klime je specifičan za Srednji Atlantik. Okrug se nalazi u biljnoj zoni izdržljivosti 8a blizu centra grada, a zona 7b u drugim mestima u gradu, što ukazuje na umerenu klimu. Proleća i jeseni su tople, dok su zime hladne sa prosekom od 37 cm snega. Prosešna zimska temperatura (od sredine decembra do sredine februara) je 3.3 °C. Mećava pogađa Vašington prosečno jednom svakih četiri do šest godina. Najnasilnije oluje se nazivaju severoistočnjaci čije su odlike jaki vetrovi, obilne kiše i povremeni sneg. Severoistočnjaci obično pogaćaju istok SAD–a.

Leta su topla i vlažna sa dnevnim prosekom u julu od 26,2 °C i prosečnom dnevnom vlažnošću 66%, što može da dovede do srednje umereno lične nelagodnosti. Kombinacija toplote i vlage leti donosi česte pljuskove praćene grmljavinom, od kojih ponekad nastaju tornada. Dok se uragani (ili njihovi ostaci) povremeno kreću kroz oblast krajem leta i početkom jeseni, oni su često oslabljen dok ne stignu do Vašingtona, delom i zbog unutrašnje lokacije grada.

Šta posetiti

CAPITOL 
Jedno od mesta koja su još uvek dostupna u Vašingtonu nakon 11. septembra je Kapitol. Unutra ima 540 prostorija i gotovo isto toliko zakonodavaca, koji su svi povezani krivudavim hodnicima, tunelima, i podzemnim vozom. 
Postoje dva načina da se uđe unutra: možete u kiosku odmah ispred Kapitola kupiti ulaznicu za standardnu turu, ili, ako ste Amerikanac, možete kontaktirati svog senatora ili poslanika da vam obezbedi propusnicu za galeriju sa koje možete posmatrati poslanike u akciji. 

NATIONAL MALL 
Većinu muzeja u Vašingtonu najjednostavnije ćete obići ako prošetate kroz Mall, veliki park između Lincoln Memoriala i Capitola. 
Parkiranje je ovde nemoguće, tako da ćete najlakše stići ako sednete na metro (linije orange ili blue do stanice Smithsonian, a zatim potražite izlaz Mall). 
Onda izaberite sopstvenu avanturu, ulazite i izlazite iz muzeja, i ostanite koliko kod želte. 
Ako ste s decom, možete da se odmorite kod staromodnog ringišpila ispred muzeja Arts and Industries Building negde na sredini Mall-a, ili u parku skulptura u Hirshhorn Museum. 
Ovde ima toliko toga da se vidi da je neophodno napraviti listu prioriteta, ili rasporediti na više dana. 
Probajte da ne propustite National Museum of American History (Nacionalni muzej američke istorije) gde možete videti sve američko od cilindra Abrahama Linkolna do video igre Nintendo Game Boy. 
Još jedna pouzdana atrakcija je National Museum of Natural History (Nacionalni prirodnjački muzej). Ovaj muzej ima ponešto za svakoga, od zoološkog vrta za insekte, preko IMAX bioskopa, do rekonstruisanih dinosaurusa. 

HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM 
Kako god okrenete, Muzej Holokausta ćete na kraju posetiti. Nalazi se odmah pored Mall-a, a postavke su i provokativne i zaprepašćujuće. 
Pojedine postavke su šokantne tako da nemojte dovoditi decu. 
Imajte u vidu da od marta do avgusta najčešće treba rezervisati karte unapred. 

VIETNAM VETERANS MEMORIAL 
Spomenik učesnicima rata u Vijetnamu je nizak i mračan zid, možda jedan od najpotresnijih spomenika ratnim gubicima u svetu, sa 58.000 ugraviranih imena. 

INTERNATIONAL SPY MUSEUM 
Međunarodni muzej špijunaže je jedan od muzeja koji za vredi platiti ulaznicu – ovde ćete videti karmine-pištolje agenata KGB-a i pisma napisana nevidljivim mastilom. 

WASHINGTON NATIONAL CATHEDRAL 
Sjedinjene države nemaju mnogo impresivnih gotskih katedrala, tako da bi Nacionalnu katedralu trebalo obavezno obići. 
Nalazi se u stambenom kraju, izvan ostatka zvaničnog Vašingtona. 

NATIONAL ZOO 
Zoološki vrt se nalazi odmah nizbrdo od Katedrale – pazite samo na orangutane koji se slobodno kreću po sistemu kablova desetak metara iznad zemlje. 

U STREET CORRIDOR 
Za večernje izlaske u Vašingtonu imate tri glavne opcije: Georgetown, gde se uveče zabavljaju turisti i pripadnici studentskih bratstava; Adams Morgan, gde odlaze pripadnici studentskih bratstava nakon što diplomiraju; i U Street gde nećete videti nijedne od gore pomenutih. 
Čitav niz pabova, restorana i butika prostire se na osam blokova između 17. i 9. ulice NW, u kvartu pod imenom Shaw. 
U ovoj ulici je rođen Duke Ellington, i ona je nekada bila centar kulture afričkih-amerikanaca. Miles Davis, Ella Fitzgerald i Louis Armstron su ovde redovno dolazili. 
Nakon nemira 1968. ovaj deo grada je ostao sablasno prazan, ali danas konačno u potpunosti reanimiran. 

GRAVELLY POINT 
Da biste se malo odmorili od istorije i nasleđa, pređite reku Potomac i idite do parka Gravelly Point. 
To je travnati prostor mahom poznat samo lokalcima, odakle možete posmatrati kako avioni sleću, šokantno nisko iznad tla, na aerodrom Reagan National Airport. 

MALCOLM X PARK 
Jedan od najlepših i najzapostavljenijih parkova u Vašingtonu – zvanično se zove Meridian Hill Park, ali ga svi zovu Malcolm X Park. 
Najbolje ga je obići nedeljom popodne, i pogledati njegove statue i kaskadne bazene.

ONLINE REZERVACIJA AVIO KARTE

Da online rezervišete avio kartu za planirano putovanje kliknite na Povoljne avio karte do Vašingtona.

Ukoliko plaćate kartu iz Srbije kliknite ovde.
Ako plaćate kartu van Srbije kliknite ovde.
Jako je bitno da budete registrovani na našem sajtu i da preko svog naloga radite rezervaciju ukoliko želite da da platite online karticom.

Obezbeđujemo garantovano najniže cene avionskih karata i najbolji kvalitet usluge.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.