10 Pravila ponašanja u avionu

10 Pravila ponašanja u avionu

Postoje osnovna pravila ponašanja koja će vam pomoći da putovanje bude lepše i komfornije – kako za vas, tako i za sve ostale putnike. Probajte da ih poštujete!

Kultura u toaletu

Ne zadržavajte se predugo i ne ostavljajte haos za sobom. Takođe, izbegavajte ljubavne aktivnosti u toaletu (uzbudljivo je samo kada se gleda na TV-u, u stvarnosti su avionski toaleti skučeni i obiluju mikroorganizmima koji vam mogu ozbiljno ugroziti zdravlje).

Oprezno sa mirisima

Imajte na umu da na malom prostoru jaki parfemi i dezodoransi mogu biti podjednako neprijatni kao i ružni mirisi. A ako jedete pre puta, pokušajte da se držite hrane koja kasnije neće emitovati jake mirise (beli i crni luk).

Pazite na svoju decu

Roditelji, možda ste iscrpljeni, ali vaša deca su vaša odgovornost. A ukoliko spadate u putnike kojima tuđa deca smetaju – razgovarajte sa roditeljima, ne raspravljajte se sa decom.

Pazite kako se odmarate

Možda bi bilo bolje da investirate u udoban jastučić za putovanja, umesto da balavite na ramenu potpunog stranca.

Saosećajte se sa putnicima na središnjim sedištima

Za razliku od putnika pored prozora ili prolaza, putnik na srednjem sedištu nema ni prostor da protegne noge ni mesto da nasloni glavu. Zato mu velikodušno prepustite naslon za ruke.

Ne šetkajte se stalno

Unapred osmislite kada ćete ići do toaleta ili da protegnete noge. Nije zgodno da vam to padne na pamet kada je stjuardesa u prolazu sa kolicima za hranu i piće, ili dok vaš saputnik još uvek jede za svojim stočićem.

Pazite na svoj prtljag

Torbu uvek stavite u prostor za prtljag iznad svoje glave. Nemojte drugima oduzimati prostor za prtljag svojim brojnim kesama sa robom iz aerodromskih prodavnica, već ih stavite ispod sedišta (osim ako vam kabinsko osoblje ne kaže drugačije). Ne otvarajte svako malo prostor za prtljag kako biste iz svoje torbe izvadili vlažne maramice, knjigu, krekere ili kremu za ruke.

prtljag

Ako spuštate sedište, učinite to oprezno

Pre nego što to učinite upozorite putnika koji sedi iza vas, kako bi mogao da skloni piće ili laptop sa stočića i prilagodi sopstveno sedište. Tokom obroka se podrazumeva da vam je sedište u uspravnom položaju.

Ne opijajte se

Pićence u avionu vas može opustiti nakon naporne jurnjave po aerodromu. Ali oprezno, ne samo da opijanje nije zdravo za vas, već možete postati naporni za sve oko sebe, a i osećaćete se na alkohol i moraćete u toalet na svakih 20 minuta.

Pokažite poštovanje prema kabinskom osoblju

Kabinsko osoblje nije osmislilo pravila o gašenju elektronskih uređaja, vezivanju pojaseva i obaveznom podizanju sedišta pre sletanja. Oni samo rade svoj posao i raspravljanje sa njima isključivo je odraz vaše nekulture, a uz to, može i odložiti let.

Sada kada znate neka od pravila ponašanja u avionu, vreme je da odaberete let. 

Kliknite OVDE i pogledajte GARANTOVANO najniže cene avio karata

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.