Maloletnici u avio saobraćaju

Maloletnici u avionu

Avio kompanije postavljaju brojna pravila koja se tiču putovanja dece. Jedno od osnovnih je da maloletnici do 5 godina ne mogu da putuju samostalno, a u interkontinentalnom saobraćaju ova granica je 7 godina.

Deca uzrasta do 12 godina mogu da putuju bez pratnje roditelja, staratelja ili druge odrasle osobe, ali je obavezna službena pratnja.

Samostalno mogu putovati stariji maloletnici, od 12 do 18 godina, ali moraju poštovati domaće propise o putovanju u inostranstvo. Zakon u Republici Srbiji nalaže da moraju imati putne isprave (pasoš).

Putovanje uz saglasnost roditelja (staratelja)

Maloletnici do 12 godina putuju u inostranstvo isključivo sa pratiocem, koji ima ovlašćenje ili saglasnost roditelja, ako roditelji ne putuju sa njima.

Stariji, od 12 do 18 godina, mogu da putuju bez roditelja ili staratelja, uz njihovu saglasnost, koja mora biti potpisana od strane oba roditelja i overena u opštini ili sudu.

Propisi za decu razvedenih roditelja

Deca čiji su roditelji razvedeni mogu putovati samostalno u inostranstvo, uz saglasnost roditelja koji je zakonski staratelj. Uz to moraju priložiti pisanu i overenu saglasnost drugog roditelja, u sudu ili opštini. Ako je na bilo koj način sprečen da da saglasnost, neophodno je konsultovati nadležni Centar za socijalni rad radi izdavanja potrebnog dokumenta.

Maloletnici sa jednim živim roditeljem (starateljem)

Ukoliko je jedan od roditelja preminuo, maloletnik uz saglasnost roditelja mora posedovati i kopiju Izvoda iz knjige umrlih za drugog roditelja (staratelja). Neophodno je da nosi taj dokument i ukoliko putuje sa roditeljem (starateljem) ili ukoliko putuje pod pratnjom.

Low Cost kompanije

Kod Low Cost avio kompanija važe drugačiji propisi u odnosu na regularne. Deca do 14. godina ne mogu putovati samostalno, bez pratnje roditelja, staratelja ili druge odrasle osobe. Ove avio kompanije ne pružaju uslugu službene pratnje. 

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.