Pravila vezana za ručni prtljag

Rucni prtljag

Osnovno pravilo koje je univerzalno je da ručni prtljag može da stane u pregradu iznad sedišta. Putnik mora sam rukovati njime, podići ga i smestiti u kabinu.

Pojedine avio kompanije omogućavaju i smeštaj ispod sedišta putnika koji sedi ispred vas, ukoliko tako ne ometate kretanje kroz avion.

Težina ručnog prtljaga zavisiće od avio kompanije kojom letite, a kreće se od 6 kg do 12 kg. Takođe se razlikuju i dimenzije. Uobičajena dimenzija iznosi 55 x 40 x 20 cm ili 115 cm u zbiru, dok vam neke dozvoljavaju čak 56 x 43 x 25 cm, sa uračunatim točkovima i ručkama. Na aerodromima avio kompanije postavljaju šablone gde možete proveriti da li vaš prtljag odgovara propisima.

Zbog ograničenog prostora, postavljaju se količinska ograničenja. Za putnike u ekonomskoj klasi dozvoljen je jedan ručni prtljag, a za biznis klasu dva.

Low Cost kompanije imaju striktna pravila vezana za to šta spada u ručni prtljag, dok kod tradicionalnih dodatno možete poneti kesu, žensku ili mušku ručnu torbicu.

Izuzetak kod svih avio kompanija su kaputi i jakne putnika, knjiga ili časopis za čitanje tokom leta, kišobran, torbica sa malim fotoaparatom (ne profesionalnim), štap za pomoć u kretanju, štake, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe. Ove stvari se ne računaju u ručni prtljag i mogu se uneti bez problema u putničku kabinu.

Zabranjeno je nošenje oštrih i zapaljivih predmeta. Za tečnosti, gelove i aerosoli postoje ograničenja.

Mali i veliki ručni prtljag

Low Cost kompanije se suočavaju sa problemom prekomernog ručnog prtljaga, što su pokušali da reše podelom na mali i veliki. Usled popunjenosti kapaciteta, često dolaze u situaciju da moraju besplatno da smeste veliki ručni prtljag u prtljažnik, zbog čega putnici treba da vode računa da ne nose lomljive stvari sa sobom.

Jedina avio kompanija na svetu koja naplaćuje ručni prtljag je Wizz Air. Mali je besplatan, ali se veliki dodatno plaća.

Morate voditi računa o dimenzijama, ukoliko na aerodromu bude veći od propisanog plaćaćete penale. Savetujemo da proverite dimenzije prilikom čekiranja kako bi ste platili samo cenu predatog prtljaga, koja je mnogo manja od cene penala. 

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.