Registrovani (predati) prtljag

Predati prtljag

Predati prtljag se pokretnim trakama odvozi u sortirnicu i tamo razvrstava i prevozi do aviona. Smešta se u poseban prtljažni deo koji se obično nalazi ispod putničke kabine.

Obeležava se nalepnicom (tagom) sa podacima o destinaciji, prezimenom putnika i jedinstvenim brojem, radi bržeg pronalaska ukoliko dođe do gubitka. Količina besplatnog registrovanog prtljaga takođe zavisi i od tarife jer avio kompanije imaju različita pravila.

Postoje dva koncepta za određivanje besplatnog prtljaga

- težinski koncept- Određuje se težina koju pojedinac može predati (20 ili 30 kg za ekonomsku klasu, 30 ili 40 kg biznis), nezavisno da li je u pitanju jedan veliki ili više manjih kofera.

- komandni koncept- Avio kompanije određuju koliko komada prtljaga možete da ponesete u zavisnosti od tarife i klase. Svaki kofer ima određene maksimalne dimenzije, ukupno 158 cm (obim kofera), i težinu koja iznosi 23 kg u ekonomskoj i 32 kg u biznis klasi.

Na pojedinim destinacijama (Kina, Brazil, SAD) se javljaju odstupanja, kao i kod putnika koji su ekskluzivni članovi nekog od FF programa (srebrni, zlatni ili platinum korisnici), dozvoljene su veće težine od standardnih.

Low Cost kompanije

Registrovani prtljag je kod Low Cost kompanija retko besplatan. Obično je doplata od 8 do 30 eura po komadu po pravcu. Cena je niža ukoliko prtljag kupite online prilikom kupovine karte, dok je na aerodromu, prilikom čekiranja, znatno veća. Dimenzije i težina su standardne.

Komentari (1)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.

Osman Pelivani 09.12.2015

Ocena:

Mogu li dečju upakovanu biciklu da prijavim kao prtljag u avionu?