Informacije o ljubimcima na letu

Ljubimac na putovanju

Da biste dobili pasoš za kućnog ljubimca za zemlje EU potrebno je da sačekate 3 meseca. Cena je 15000 dinara.

Za prekookenaske države procedura dobijanja pasoša je 6 meseci, a morate izdvojiti duplo više novca. Pojedine zemlje kao što su Irska, Britanija, Švedska, zahtevaju da ljubimac provede neko vreme u karantinu kako bi proverili da li je zaražen.

Ukoliko ne idete dalje od Balkana, procedura prelaska ljubimca preko granice je dosta jednostavnija. Dovoljno da pas ima samo vakcinacioni karton i da je čipovan. Međutim, za zemalje EU, ti dokumenti nisu dovoljni.

Obavezna vakcinacija pre leta

Psa morate obavezno vakcinisati protiv besnila. Titar antitela na besnilo određuje se iz krvi – najviši je mesec dana nakon vakcinacije, a vremenom počinje da opada, pa može da se desi da samo sedam meseci kasnije bude ispod dozvoljenog nivoa za putovanje u inostranstvo.

Obavezno sačekajte dve nedelje da prodje od vakcinacije da bi organizam psa odreagovao na vakcinu. Psu treba izvaditi krv kod veterinara, koji će je poslati na analizu, odnosno na utvrđivanje titra antitela na besnilo u Pasterov zavod u Novom Sadu. Ukoliko sve bude u redu, potvrda se iz Pasterovog zavoda poštom šalje vlasniku. Pas može da putuje tek za tri meseca od datuma analize uzorka.

Medjutim, celu proceduru možete završiti u veterinarskim ambulantama.

Analizu titra obavezno nosite sa sobom, ali se radi se samo jednom u životu. Pas mora nakon toga redovno da se vakciniše protiv besnila, što se upisuje u pasoš.

Vakcinacija se može uraditi dok je ljubimac star tri meseca. A to znači da sa sedam meseci starosti može da putuje u zemlje EU.

Ukoliko putujete u prekookeanske zemlje procedura je dosta složenija, a takodje i dosta skuplja. Obavezne su dodatne analize krvi koje se rade u Institutu u Nemačkoj.

Dokumentacija potrebna za dobijanje pasoša

  1. Sertifikat, koji se jednom dobija i važi za ceo život, a vakcinacije se obavljaju prema planu.
  2.  Vakcinacija, čipovanje i pasoš - 2.000 dinara
  3.  Analiza krvi - 8.000 dinara
  4. Potvrda veterinara o zdravstvenom stanju - 1.000 dinara
  5.  Sertifikat za napuštanje zemlje - 4.000 dinara

Let sa kućnim ljubimcem

Sada kada znate šta vam je sve od dokumentacije potrebno da biste poveli ljubimca na putovanje vreme je da odaberete let. 

Kliknite OVDE i pogledajte GARANTOVANO najniže cene avio karata

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.