Povatak para za kartu

Naručila sam avionsku kartu bratu u Skopllju, let Skopje-Beograd-Düsseldorf za 19/11. Let je bio odložen radi magle, tako da je brat mogao otputovati 21/11. Medjutim, pri tranzitu u Beogradu, ženski sluzbenik ga nije pustio u avion jer nije imao POVRATNU kartu! Službenik mu je pocepao boarding card i vratila mu bagaž!!! S kakvim pravom? Da li Jatovi zaposleni znaju da oni koji su oslobodjeni vize ne treba da imaju povratnu kartu? A ako prema nekim propisima Jata treba, onda je JAT odmah trebao o tome da da neko obaveštenje. Ja živim u Svedskoj i naručila sam i platila kartu online, rezervacioni broj je NXCBYF, Nikolovski Angele. Ja tražim povatak para za kartu koju nije iskoristio. Molim vas recite mi na kojoj adresi primate reklamacije?! Jeanna Astrom Geteborg

ODGOVOR

Povraćaj novca

Za svaku prodatu avionsku kartu, nadležnost u slučaju bilo kakve reklamacije ima samo agencija preko koje je kupljena aviokarta. Kako avionska karta sa šifrom rezervacije NXCBYF nije kupljena preko Aerogaga online sistema za prodaju avionskih karata, potrebno je da se za mogućnost refundacije novca obratite agenciji preko koje ste rezervisali kartu.

Online kupovina avio karata

Na linku Avio karte možete proveriti ponudu cena za bilo koji datum leta.

Uputstvo za online rezervaciju avionske karte preko sajta Aerogaga možete pročitati na linku Kako da kupim avio kartu preko interneta?.
Avionsku kartu koju rezervišete na sajtu, tokom vikenda ili ako plaćanje vršite iz inostranstva, možete platiti samo online Master ili Visa karticom odmah nakon rezervacije. A ako plaćanje vršite iz Srbije tokom radne nedelje, na raspolaganju su vam i sledeći načini plaćanja:

Avio karte možete rezervisati i pozivom na broj 0800-085-085 svakog radnog dana od 09h do 20h. Poziv je besplatan za pozive sa fiksnih telefona iz Srbije.
Ukoliko zovete sa mobilnog telefona ili iz inostranstva, pozovite nas na +381-62-28-00-29.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA