Beba putovanje avionom

Moja beba ima 13 meseci. Da li je putovanje avionom bezbedno za nju?

ODGOVOR

Putovanje avionom je bezbedno za bebu, a procedura je sledeća:
Ukoliko je beba jako mala (u jeziku turizma INFANT, oznaka na karti INF), do 10kg, vaš turistički operater je dužan da vam obezbedi smeštaj u avionu u blizini toaleta sa pultom za presvlačenje kao i mesta za vas, roditelje u delu aviona gde bi se montirao bebi basket. Za bebu ovog uzrasta možete uneti i kolica koja se sklapaju u kabinu.
Ako je reč o starijem detetu (uzrasta do 2 god, oznaka na karti TOD) trebalo bi da vam se dodele sedišta odmah do prozora, kako se ne bi ometao prolaz ostalih putnika. Za taj uzrast dece roditeljima je dozvoljeno da ponesu svoje ¨auto sedište¨ koje bi se montiralo na sedište u samom avionu radi bezbednog i sigurnog leta.
Za svaki slučaj ne bi bilo na odmet proveriti, da li avio kompanija sa kojom putujete već ima svoja takva sedišta u ponudi. Mesta u avionu za roditelje sa bebama i malom decom se obično nalaze u prednjem delu aviona, nikako u ¨repu¨ kako bi se izbegla nepotrebna buka motora i osećaj samih vibracija.
Jedino će vam pedijatri savetovati da ne krećete na put ukoliko vaše dete trenutno ima infekciju uha, sinusa ili gornjih respiratornih puteva. Kada putujete avionom, pritisak se neprestano menja, pogotovo kada avion uzleće i sleće, što izaziva začepljenje uha ili čak i privremeni bol. Da bi bol nestao, dajte bebi da sisa ili flašicu sa tečnošću i bol će prestati.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA