Pomeranje datuma leta

Postovani, preko agencije Filip travel kupili smo kartu Beograd - Minhen - Chicago, sa polaskom 11.maj - povratak 25. avgust, na ime Selimir Milutinovic.
Putnik se iznenada razboleo i nije u mogucnosti da putuje 11. maja. Molim Vas da mi kazete kakve mogucnosti imamo u pogledu pomeranja datuma ili refundacije (s obzirom na to da je bolest u pitanju).
Da li je moguce dostaviti medicinsku dokumentaciju? Unapred zahvalna, Maja Arsenovic

ODGOVOR

Pomeranje datuma leta

S obzirom da karta nije kupljena na sajtu www.aerogaga.com i nije u našem sistemu ne mogu vam reću uslove pod kojima možete promeniti datum leta. Morate se obratiti agenciji gde je karta kupljena.

Rezervacija avio karata

Cene karata za sve moguće datume leta i destinacije proverite na linku Jeftine avio karte
Na istom linku možete odmah i rezervisati kartu.

Instrukcije za online rezervacije avionskih karata pročitajte na linku Kako da kupim?

Avio karte možete rezervisati radnim danima (od ponedeljka do petka) u periodu od 09h do 20h pozivom na broj 0800.085.085 sa teritorije Srbije, odnosno na +381.62.280.029 sa mobilnog telefona ili van granica Srbije.

Načini plaćanja

Rezervisanu aviokartu možete platiti na nekoliko načina:

Putno osiguranje

Naručite online i putno zdravstveno osiguranje.

Potrebno je da na linku Uniqa osiguranje popunite formular traženim podacima i sistem će obračunati cenu. Odmah nakon toga će vam na e-mail stići instrukcije za uplatu osiguranja, a po prijemu vaše uplate, poslaćemo vam i polisu zdravstvenog osiguranja.

Online rezervacija hotela

Na linku Rezervacija hotela možete proveriti ponudu i cene hotelskog smeštaja za sve moguće datume i destinacije.

Kada pronađete odgovarajući hotel, kliknite na dugme Nastavite da rezervišete smeštaj. Otvoriće vam se strana gde treba da unesete vaše lične podatke, kao gosta hotela i podatke sa kreditne kartice (Visa, Master, Diners Club ili American Express) kojom ćete obaviti rezervaciju i plaćanje.

Plaćanje se vrši odmah, i nakon uspešno obavljene transakcije na mail će vam stići potvrda o rezervaciji hotela. Ukoliko naknadno budete imali potrebu da promenite nešto u vezi smeštaja, kontaktiraćete direktno hotel.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA