Snalazenje na aerodromu

Kad udjem na aerodrom sta trebam raditi po koracima od cekiranja putnika pa do presedanja vezanim letom?

ODGOVOR

Let sa presedanjem

Ukoliko ste kupili vezanu avionsku kartu za let sa 2 međusletanja, najčešće pre prvog poletanja dobijate 3 bording pass-a, pošto imate 3 leta.

Mada, može se desiti i da pre prvog leta dobijete bording pass samo za prvi let, i u tom slučaju bording pass za naredna 2 leta ćete preuzeti na aerodromu prilikom presedanja.

Procedura je sledeća: nakon prvog leta, pri izlasku iz aviona pitajte osoblje na aerodromu gde tačno treba da izađete ili samo pratite oznake (za izlazak iz aviona i prelazak u drugi deo aerodroma, gde nastavljate let, pratite oznaku conected flights), a onda treba da izađete na odgovarajući gate. Na koji gate izlazite za naredni let pročitajte na displeju na aerodromu, jer će pored vašeg broja leta pisati i broj gejta pre koga ćete se ukrcati u avion za naredni let.

Kada su u pitanju vezane aviokarte, verovatno ćete imati i boarding pass za idući let. A ako ga nemate, onda ćete ga podići na šalteru aviokompanije koja obavlja naredni let. Čak postoji mogućnost da boarding pass dobijete i na samom gate-u. Svakako, najbolje je da se o proceduri raspitate na Info pultu, jer se među aerodromima pravila razlikuju.

Kašnjenje

Kada imate kupljene karte za vezani let, avio kompanija preko koje letite je u obavezi da sačeka sve putnike koji imaju vezane karte, tako da u slučaju kašnjenja, ne morate da brinete o tome. A ukoliko dođe do nekih većih nepredviđenih kašnjenja, u obavezi su da vas ubace na prvi slobodan let do sledeće destinacije.

Prtljag

Što se tiče prtljaga, prilikom presedanja tokom vezanih letova, ne preuzimate prtljag pri međusletanju, već o tome brine osoblje aerodroma i prebacuje ga u avion za naredni let (osim ukoliko vam nije naglašeno da treba da preuzmete prtljag iz nekog razloga). Vi sa sobom nosite sve vreme samo ručni prtljag, a sav ostali prtljag preuzimate na krajnjoj destinaciji.

Online kupovina avio karte

Na linku Avio karte možete proveriti cene avio karata za sve datume leta

Detaljne instrukcije (korak po korak) za kupovinu preko interneta pročitajte na linku Online kupovina
Aviokarte možete rezervisati i pozivom na broj 0800/085085 ili za pozive iz inostranstva i sa mobilnog telefona broj +381-62-28-00-29 svakog radnog dana od 09h do 23h.

Avionske karte koje rezervišete na sajtu možete platiti na jedan od sledećih 5 načina:

  • Master ili Visa karticom online odmah nakon rezervacije
  • uplatnicom kao fizičko lice u banci ili pošti
  • nalogom za prenos preko preduzeća ili e-bankingom
  • putem Raiffeisen web kredita
  • putem sms-a ukoliko ste korisnik Telenor usluge PlatiMo

Putno zdravstveno osiguranje

Za putovanje u inostranstvo preporučujem vam da uplatite i putno osiguranje. Možete ga naručiti online, a potrebno je samo da na linku Uniqa osiguranje popunite formular traženim podacima i

sistem će obračunati cenu. Odmah nakon toga će vam mailom stići instrukcije za uplatu osiguranja, a vi odlučite koja opcija za plaćanje vam najviše odgovara.
Po prijemu uplate, poslaćemo vam polise zdravstvenog osiguranja na e-mail.

Hoteli - online rezervacije

Na linku Online rezervacija hotela pogledajte raspoložive hotele i cene za planirani boravak u bilo kom gradu.

Imate na raspolaganju veliki broj hotela, pa kada pronađete odgovarajući hotel kliknite na dugme Nastavite i otvoriće se stranica preko koje unosite lične podatke osoba koje će biti gosti hotela, a na istoj strani odmah vršite i plaćanje jednom od kreditnih kartica: Visa, Master, American Express ili Diners Club.

Nakon plaćanja, na mail će vam stići potvrda o rezervaciji hotela i uspešno obavljenoj uplati, a ukoliko naknadno budete želeli da promenite datum rezervacije ili otkažete smeštaj potrebno je da direktno kontaktirate hotel.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA