Viza za Englesku za srpski pasoš

Živim u Nemačkoj i imam srpski pasoš. Da li mi za put u englesku treba viza?
Imam nemacku boravnu vizu.
Unapred hvala.

ODGOVOR

Za putovanje u Englesku sa srpskim pasošem vam je potrebna viza za Veliku Britaniju. 

Procedura za dobijanje vize ja da morate da aplicirate preko interneta na adresi visa4uk.fco.gov.uk, a zatim i na uk.tlscontact.com. Za zvanični vodič kliknite ovde

Prijavljivanje:

1. Registracija na portalu www.visa4uk.fco.gov.uk
2. Popuniti formular na engleskom jeziku na portalu
3. Platiti taksu za vizu preko portala
4. Odštampati zahtev i potvrdu preko navedenog portala
5. Zakazati termin u aplikacionom centru kroz portal
6. Zapisati GWF broj
7. Registrovati nalog na sajtu aplikacionog centra uk.tlscontact.com (obavezan korak bez kog nije moguće predati zahtev) i (opciono) dovršiti zakazivanje dodatnih usluga.

Potrebna dokumenta

Osim odštampanog formulara, pasoš koji važi 6 meseci i ima list koji je čist sa obe strane, sve prethodne pasoše, 2 fotografije isključivo sa belom pozadinom načinjene u prethodnih 30 dana, dokaz o sposobnosti da se izdržavate tokom putovanja npr. izvod iz banke ili dokazi o platama za prethodnih 6 meseci, plan putovanja.

Za turističke posete: potvrda o rezervaciji hotela (ili vaučer agencije)
Za zaposlene: potvrda o zaposlenju, odobrenom odmoru, mesečnoj plati, kopija radne knjižice i original na uvid
Za studente: kopija indeksa (original indeksa na uvid) i potvrda fakulteta o redovnom / vanrednom studiranju
Za nezaposlene: potvrda o zaposlenju supružnika ili roditelja, potvrda o primanjima od izdavanja prostora poput ugovora, priznanica i sl.
Za preduzetnike: potvrda o stanju na ličnom deviznom računu, potvrde o prometu na računima firme, dinarski i devizni računi, izvodi iz banke za poslednja 2 meseca (izvodi koji vam stižu na mail su skroz ok), potvrda o plaćenom porezu iz Poreske uprave, potvrda o registrovanoj firmi iz APR-a
Za tranzit: kopija vize za sledeću destinaciju, avio rezervacija ili kopija avionske karte. Tranzitna viza nije potrebna ako tranzitirate ka SAD, Kanadi ili Australiji, imate njihovu validnu vizu, i ne zadržavate se duže od 24 sata na aerodromu.
I još: pozivno pismo sponzora (osobe kod koje ćete biti, ne mora biti britanski državljanin, važno je da boravi tamo), dokaz o njegovom legalnom boravku u Britaniji, kopija pasoša sponzora, ukoliko se ide u posetu nekoj instituciji - pozivno pismo sa njihovim memorandumom.

Sva relevantna dokumenta moraju imati prevod na engleski. Prevod mora imati datum u formatu DD/MM/YYYY, potpis prevodioca i kontakt telefon. Prevod mora biti overen ali to ne mora biti sudski tumač, potrebno je da se radi o osobi ozbiljne profesije, a kao primer su dati bankari, odbornici, zubari, policajci, advokati, profesori a postoji i uslov da osoba nije u srodstvu, da ne živi na istoj adresi na kojoj i vi i da niste u vezi. Na prevodu bi trebalo da bude napisano "true and accurate translation of the original document".

Eventualna dodatna pitanja i zahtevi će vam stići na e-mail. Nakon što bude doneta odluka i pasoš bude u viznom centru dobićete obaveštenje na e-mail.

Prosečno trajanje obrade zahteva možete proveriti na visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk

Mesto vađenja vize:

UK Visa Application Centre
Airport City Belgrade
Omladinskih Brigada 88b
11070, Belgrade
Serbia

Radno vreme: predaja 8:30 - 15:30 podizanje 8:30 - 16:00

Kada budete dobili vizu za Veliku Britaniju, avionsku kartu po garantovano najnižoj ceni možete da rezervišete i kupite online na linku Letovi za Englesku.

Ako gledate preko telefona da lakše rezervišete preuzmite Aerogaga mobilnu aplikaciju

aerogaga-app
aerogaga-app

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA