Muzički instrumenti u avionu

Pošto sam muzičar, zanima me da li ja svoje instrumente mogu da unesem u avion?

ODGOVOR

Muzički instrumenti u avio saobraćaju spadaju u kategoriju specijalan prtljag, imajući u vidu da odstupaju u dimenzijama, oblicima i svojstvima od standardnih kofera i prtljaga.

Molim vas da imate u vidu da svaka avio kompanija propisuje sopstvena pravila za prevoz specijalnog prtljaga u zavisnosti od njihovog tarifnog sistema, kao i od tipa aviona kojim se vrši prevoz. Muzički instrumenti se mogu prevoziti na više načina:

U ručnom prtljagu:

U ručnom prtljagu se mogu prenositi manji muzički instrumenti ukoliko se mogu uneti u kasete za ručni prtljag iznad sedišta. Male muzičke instrumente možete nositi kao ručni prtljag ako su njihov broj, dimenzije i težina (zajedno sa njihovom zaštitnom kutijom) u skladu sa propisima za dozvoljenu količinu besplatnog ručnog prtljaga koje propisuje avio kompanija koja obavlja let.

U putničkoj kabini:

Za veće instrumente koji se prenose u putničkoj kabini potrebno je rezervisati dodatno sedište. Ovi instrumenti ne smeju premašiti visinu od 140 cm i težinu od 46 kg. Ekstra sedište za transport instrumenta se mora tražiti od aviokompanije bilko kroz rezervaciju koja se pravi u agenciji kod koje kupujete avio kartu, bilo preko predstavništva ili call centra direktno kod avio kompanije. Dodatno sedište uglavnom se plaća po ceni avio karte za odraslu osobu, ali i ovo zavisi od propisa same avio kompanije. 

Kao registrovan (predati) prtljag:

Instrument se može prenositi kao registrovan prtljag ako je zapakovan u tvrdu kutiju. Na ovaj način se predaje i tretira kao i bilo koji drugi predati prtljag u skladu sa težinskim. 

Instrumenti čija dužina premašuje 100cm se mogu transportovati isključivo kao jedan komad prtljaga (ne mogu biti zapakovani zajedno sa nekim drugim stvarima). Za instrumente čija je dužina preko 203cm ili su teži od 32kg mora se tražiti saglasnost aviokompanije. 

Ukoliko su instrumenti duži od 140cm i teži od 46kg moraju se transportovati kao kargo i u tom slučaju važe posebni kargo uslovi. Za ovakav prevoz potrebno je obratiti se kargo sektoru aviokompanije sa kojom putujete.

Napomena: vodite računa o tome da dobro zaštitite vaše muzičke instrumente i da ih spakujete u sigurne tvrde pakete pošto avio kompanije ne odgovaraju za oštećenje ukoliko su instrumenti loše zapakovani.

Ovo su uopštene informacije o prevozu muzičkih instrumenata u avionu. Još jednom napominjemda se oni razlikuju od avio kompanije do avio kompanije, i zato je moj savet da prilikom rezervacije na portalu Aerogaga obavezno navedete vrstu instrumenta koju biste poneli sa sobom na putovanje, kao i njegove dimenzije sa zaštitnom kutijom, i mi ćemo vam blagovremeno javiti koji su uslovi za transport.

Za sva pitanja u vezi sa avionskim kartama, i za instrukcije prilikom rezervacije i kupovine, kontaktirajte me na:

  • +381-62-280029 iz inostranstva ili sa mobilnog telefona
  • 0800-085-085 iz Srbije (ovaj poziv je besplatan)
  • Viber ili WhatsApp broj je +381-69-280-029-0
  • Skype - username je aero.gaga

Vikendom i praznicima Call centar ne radi, tada nas možete kontaktirati putem e-maila info@aerogaga.com

Pratite sve naše aktuelne ponude i promocije preko društvenih mreža: FacebookTwitter i Instagram

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA