Hrana u koferu u avionu

Poštovani,
interesuje me u kojoj količini je dozvoljeno unošenje hrane u avion? I da li sme da se unese hrana u ličnom prtljagu? Ili mora da bude sa ostalim prtljagom? Da li biste bili ljubazni da mi pojasnite to oko hrane i aviona?
Srdačan pozdrav

ODGOVOR

hrana-u-koferu

Unos hrane u avion je zabranjeno. Regulativa zavisi od zemlje do zemlje, kao i kompanije preko koje putujete. 

Razlozi za restriktivnu politiku su brojni i veoma su opravdani. Unos hrane i pića je regulisan od strane svake zemlje posebno, ali i od strane vazduhoplovnih organizacija pa tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podleže kako zdravstveni i carinskim propisima tako isto i avio propisima.

Unošenje hrane i pića u putničku kabinu je strogo zabranjeno. U ručnom prtljagu se ne smeju naći kajmak, paprike, sarma, kiseli kupus, suhomesnati proizvodi (slanine, pršute, šunke...)

U ručnom prtljagu se hrana u teglama može naći samo ako je kupljena u free shop-u i ako sadrži obaveznu deklaraciju, račun i spakovana je u zatvorenoj originalnoj kesi iz free shop-a. Namirnice u teglama domaće proizvodnje ne mogu se uneti u ručnom prtljagu.

Proizvodi u teglama (ajvar, džem, med, slatko) mogu se nositi ali pod određenim uslovima. Ove proizvode domaće proizvodnje bez deklaracije o poreklu nećete moći uneti u avion. Samo deklarisani i neotvoreni proizvodi se mogu spakovati u prtljag koji se predaje.

Ista pravila važe i za alkoholna i bazalkoholna pića. Ukoliko su kupljena u free shop-u mogu se uneti u ručnom prtljagu, ali samo ako su originalno zapakovana i deklarisana i ako za njih posedujete račun. Ako se pak radi o ranije kuplljenom piću ono može biti zapakovano samo u prtljag koji se predaje, ali tu treba biti obazriv zbog toga što zbog rukovanja prtljagom može doći do prosipanja i oštećenja ostalih stvari.

Domaću rakiju i bilo koje drugo domaće piće (vino, voćne sirupe) nije moguće nositi. Ovakvi proizvodi spravljeni u kućnoj radinosti bez deklaracije smatraju se opasnošću u zemljama zapadne Evrope. Prema zakonima Evropske unije dozvoljeno je proizvoditi domaću rakiju ali se taj proces mora obavljati pod strogim nadzorom stručnih i ovlašćenih lica i uz poštovanje standardnih procedura čime ovi proizvodi dobijaju deklaraciju pa se kasnije i mogu nositi u inostranstvo avionom.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA