Pasoš za putovanje u inostranstvo

Pasoš i adresa stanovanja: Trebalo bi početkom juna da sa vašeg aerodroma letim u drugu zemlju. Pitanje je sledeće: U Beogradu koristim 2 stana - povremeno jedan, povremeno drugi. U ličnoj karti (stari tip l.k. - papirna) su mi upisane obe adrese, i stara i nova - obe na teritoriji Beograda. U pasošu, na osnovu kojeg je vađena inostrana biznis viza, mi piše stara adresa. Da li je ta stara adresa stanovanja problem za pasošku kontrolu na aerodromu Beograd? U principu obe adrese su tačne jer stara adresa je adresa mog službenog stana koji sam dobio od preduzeća (povremeno živim tamo) a nova adresa je stan moje majke gde povremeno takođe živim jer je bolesna.
Unapred zahvalan na odgovoru.

ODGOVOR

Za putovanje u inostranstvo validan dokument je pasoš tako da nemate razlog za brigu što se podataka u ličnoj karti tiče.

Cene karata za bilo koji datum leta ili destinaciju proverite na linku Jeftine avionske karte.

Kada pronađete let koji vam najviše odgovara, na istom linku možete odmah i rezervisati kartu, a instrukcije kako da obavite online rezervaciju pročitajte na linku Kako da kupim?
Avio kartu možete rezervisati radnim danima u periodu od 09h do 20h pozivom na broj 0800-085-085 sa teritorije Srbije, odnosno na +381-62-280-029 sa mobilnog telefona ili iz inostranstva.

Načini plaćanja

Rezervisanu aviokartu možete platiti na nekoliko načina, zavisno od toga kada i odakle obavljate plaćanje:

Plaćanje iz Srbije:

Plaćanje iz inostranstva - Master ili Visa karticom online, odmah nakon rezervacije

Holeti - online rezervacija

Na linku Rezervacija hotela možete proveriti ponudu i cene hotelskog smeštaja za bilo koju destinaciju i period boravka.

Kada pronađete odgovarajući hotel, kliknite na dugme Nastavite da rezervišete smeštaj. Otvoriće vam se strana gde treba da unesete vaše lične podatke, kao gosta hotela i podatke sa kreditne kartice (Visa, Master, Diners Club ili American Express) kojom ćete obaviti rezervaciju i plaćanje.

Plaćanje se vrši odmah, i nakon uspešno obavljene transakcije na mail će vam stići potvrda o rezervaciji hotela. Ukoliko kasnije budete imali potrebu da promenite nešto u vezi smeštaja, kontaktiraćete direktno hotel.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA