Slika u avionu

Poštovani,
kupila sam kartu preko vaše agencije, broj rezervacije je KFKX3M.
Interesuje me koji su uslovi da se ponese slika veličine od prilike 1mx1m, ako možete da proverite sa aviokompanijama sa kojima letimo?
Hvala!

ODGOVOR

Kako je vaš let iz Mađarske potrebna vam je pre svega dokumentacija za izvoz te slike tj. dokumnet koji propisuje zaštita spomenika i vrednosti. Nakon toga, morate da vidite koja je procedura na mađarskoj granici za iznos slike i koliko se plaća.

Kontaktirali smo avio kompanije i rekli su nam da se to na licu mesta rešava u zavisnosti od popunjenosti aviona i tada se definiše da li slika može da ide kao običan prtljag ili ide kao kargo. Ukoliko imate dodatna pitanja najbolje je da kontaktirate direktno aerodrom u Budimpešti na broj +36 (1) 296-7000. Oni će vas povezati sa operaterom kompanije kome ćete odgovoriti na sva pitanja koja su mu neophodna da bi vam rekao tačnu proceduru oko unosa slike dimenzije 1mx1mu avion

Avionske karte za Ameriku

Da pogledate red letenja i cene avio karata za Ameriku kliknite ovde

Uputstvo za online kupovinu karata pročitajte na linku Kako da rezervišem i kupim avio kartu?

Avio karte možete rezervisati i pozivom na broj +381-62-28-00-29 svakog radnog dana od 9h do 20h.
Ukoliko zovete iz Srbije, naš kontakt telefon je i 0800-085085, a poziv je besplatan ako zovete sa fiksnog telefona.

 

Plaćanje avionskih karata

Rezervisanu avio kartu možete platiti na nekoliko različitih načina, zavisno od toga kada i odakle obavljate plaćanje:

Plaćanje iz inostranstva - samo Master ili Visa karticom online, odmah nakon rezervacije
Plaćanje iz Srbije:

Hoteli u Americi

Na linku Hotelski smeštaj u Americi pogledajte raspoložive hotele i cene tokom vašeg boravka. Kada pronađete odgovarajući hotel kliknite na dugme Nastavite i otvoriće vam se strana na kojoj unosite lične podatke osoba koje će biti gosti hotela, a na istoj strani odmah vršite i plaćanje jednom od kreditnih kartica: Visa, Master, Diners Club ili American Express.

Nakon plaćanja, na mail će vam stići potvrda o rezervaciji hotela i uspešno obavljenoj uplati, a ukoliko naknadno budete želeli da promenite datum rezervacije ili otkažete smeštaj potrebno je da direktno kontaktirate hotel

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA