Unos tečnosti u avion procedura

Da li se tečnost može uneti u kabinu, tj. da li neke stvari u tečnom obliku mogu da budu u ručnom prtljagu?

ODGOVOR

Tečnost možete uneti u kabinu aviona sa ručnim prtljagom. Maksimum je jedan litar, ali raspoređen u minimum deset manjih bočica koje su spakovane u posebne kesice koje dobijate na aerodromu.

Od 29. aprila u Evropskoj uniji je stupio na snagu nov set zakona kojim su pojednostavljena oštra pravila uvedena u avio saobraćaj 2002. godine

Revizija je obavljena u cilju stvaranja jednostavnijih pravila kada su u pitanju bezbednosna skeniranja na aerodromima i unos tečnosti u avion. Takođe, ova pravila su "otvorila vrata" pregovorima između EU i trećih zemalja kada su u pitanju putnici u tranzitu. Predlog je da se usklađivanjem procedura na svim velikim aerodromima putnici koji su u tranzitu oslobode ponovnih skeniranja prilikom promene aviona što će dovesti do kraćeg vreme presedanja, nižih troškova aerodroma i većeg komfora putnika. Do 29. aprila 2013. godine trajaće tranzicioni period prilikom kojeg će svi aerodromi u EU, kao i oni sa kojih dolaze putnici u Uniju, morati da postave skenere tečnosti. Plan je da se nakon tog datuma ukine zabrana i omogući unosa svih tečnih proizvoda u avion.

ODGOVORI NA SLIČNA PITANJA