Kako stići sa pariskih aerodroma do centra grada

U Parizu postoje tri aerodroma. Šarl de Gol se koristi za međunarodne letove, dok low cost kompanije prevoze svoje putnike do Orlija ili do Bovea.

cta pogledaj letove

Odaberite let na linku Beograd Pariz ili klikom na žuto dugme, i saznajte sve kako možete najlakše da stignete do centra grada. 

Šarl de Gol

 
Šarl de Gol
Aerodrom Šarl de Gol (CDG) sa Parizom je povezan vozom, autobusom, automobilom, taksijem ili šatlom. RER regionalni vozovi prevoze do Gare du Nord, prve velike železničke stanice u Parizu, 
stižu za 30-tak minuta. Postoje i Roasibus i Noktilien noćni prevoz sa i do aerodroma. Možete iznajmiti automobil na terminalima 1 i 2 na aerodromu što nije preporučljivo zbog gustine saobraćaja u Parizu. 

Cena taksi vožnje je između 40 i 50€, a u zavisnosti od destinacije traje 60 minuta i duže.

Najjeftiniji vid prevoza je vožnja metroom. Kupite metro propusnicu za 6 zona i RER vozom dođite do centra Pariza za samo 40 minuta. Ako se vozite metroom, znajte da ćete sami morati da nosite kofere do izlaza, jer u metrou mahom nema liftova.

Air France autobus saobraća između 6:00 i 22:30h sa svih terminala, a njegove stajališta su Železnička stanica Gare de Lion i Gare Monparnas za rutu 4, dok za rutu 2 staje u Port Majilo i kod Trijumfalne kapije.

Roasi autobus ide sa terminala 1, 2, i 3 od 6 izjutra do 23h. Polazak je ispred zgrade pariske Opere bez zaustavljanja i stajanja. Karte po ceni od 10 evra, a mogu se kupiti kod vozača. Za više informacija i opcija , pogledajte na linku Autobusi sa CDG-a

Orli

Orli (ORI) je takođe povezan sa dve RER linije, i dva autobusa.

Ako se ukrcate na RER B liniju, vozićete se u modernom Orvival autobusu koji deca posebno obožavaju.

Prosečna cena taksi vožnje od Orlija do centra Pariza je 35€.

Orly Pariz

Bove

Beauvais

Svi sporedni aerodromi na koje sleće avion Wizz air low cost avio kompanije su povezani sa centrom grada autobuskim linijama.

Polasci iz Beograda su svakog utorka i subote u 11:30h. 

Aerodrom Bove je udaljen oko 1:15h vožnje od centra Pariza. Autobuski prevoz košta oko 13€, ali morate barem 3 i po sata pre polaska da krenete.

Postoji i železnička linija do centra Bovea, odakle možete taksijem da odete do aerodroma.

Vožnja taksijem iz centra Pariza do Buvea nije preporučljiva.

Sa pariskog aerodroma do centra

Sto puta sam čuo izraze grad svetlosti, prestonica mode i slično. U njemu možeš da vidiš najpoznatije spomenike na svetu, ali to se sve pretvorilo u puke fraze. Da li je to samo dobar marketing, ili je nešto od mističnosti Pariza ipak sačuvano. Grad ima 12 miliona stanovnika, gusto je naseljen, naročito u centru, ima tri aerodroma, a naš let je išao na Šarl de Gol.

Slika Parižana koji ispijaju kaficu u bistrou uz kroasan i cigaretu, idilična je koliko i francuski sirevi ili vino, ali to više nije moguće videti, jer postoji zabrana pušenja na javnom mestu u Francuskoj. Pariz se uklapa u modernu viziju evropskih gradova sa što manje zagađenja. Linije gradskog prevoza se iz godine u godinu povećavaju, postoje gradski bicikli i deljenje automobila, sve samo da bi se smanjio broj vozila i zagađivača u gradu.

Pariz kafic

Hteli ili ne, Parižani su primorani da budu ljubazniji nego ikada pre. Amerikanci su njihovi najbrojniji gosti, a kod njih važi pravilo da je mušterija uvek u pravu. Posle terorističkih napada na Njujork prihod od turizma u Parizu je znatno opao, tako da su ugostitelji rešili da budu ljubazni, što je neuobičajeno za Pariz. Osionost je ostala u prošlosti.

Pre mnogo godina kada sam prvi put posetio Pariz bio je topli avgust i nigde nikoga nije bilo. Ceo Pariz preselio se na neke plaže i obale, a turistima je preostalo da tumaraju pariskim bulevarima i ulicama. Danas to izgleda drugačije. Nedeljom sve radi i Pariz deluje živahno. Lako možete naleteti na brojne mini muzičke festivale na otvorenom, "pariska plaža" na Seni je dupke puna. Jelisejska polja i Sen Žermen de Pre su svakako puni ljudi i nikada ne biste rekli da je nedelja.

Pariz

Pariz danas, mnogo je pristupačniji uprkos uvreženom verovanju. Francuska vlada je smanjila PDV na hranu u restoranima sa 19.6 na 5.5% (neki gurmanluci i ekskluzivna alkoholna pića se i dalje oporezuju po punoj stopi). Relaksirana su i stroga pravila o rasprodajama kojih je u Francuskoj bilo samo dva puta godišnje u januaru i avgustu. Prodavnice sada imaju mini rasprodaje kada god žele da osveže svoj prostor novim artiklima, tako da se tokom cele godine mogu naći dobre ponude na popustima, što će devojke posebno radovati.

Komentari (0)

Pogrešan odgovor, pokušajte ponovo.